Monday, October 31, 2005

Megpecsételődött

Dél-Koreából jelentik, hogy ma (hétfőn) ünnepélyes keretek között aláírták a Hankook autógumigyár Dunaújvárosba történő felépítéséről szóló dokumentumot. Az 500 millió eurós beruházás lesz az első európai telepe a világ nyolcadik legnagyobb autó-gumiabroncs gyártó cégének. A Hankook-nak eddig két gyára (gyártelepe) volt Dél-Koreában és kettő Kínában. A választás azért esett Magyarországra, mert a cég szerint itt jól képzett a munkaerő, közel van a jelentős európai felvevőpiachoz és a kormány „erős ösztönzése ** (strong government incentives) sem volt elhanyagolható. Előzőleg szlovákiai beruházásba gondolkodtak. Az európai gyáralapítástól remélik a szállítási és előállítási költségek csökkenését, és ezen keresztül a devizaárfolyam és egyéb kockázatok mérséklődését.

A dunaújvárosi gyár 1500 embernek ad majd munkát, ha 2007-ben megindul a termelés. A tervek szerint a gyárépítésre először csak 300 millió eurót szánnak, majd 2008-tól még 200 milliót fektetnek be, hogy a termelés a 2010-es évek elejére elérje az évi 10 millió gumiabroncs gyártását. Jelenleg a Hankook évi 58 millió gumiabroncsot gyárt, és reméli, hogy a dunaújvárosi gyár megépítésével a világ ötödik legnagyobb autógumi gyártója lesz.



**
A hétfői szerződés aláírási ünnepségen a cég egyik vezetője elárulta, hogy a gyors megegyezésben nagy szerepet játszott a magyar kormány „gazdasági ösztönzése”, amely a legjobb, amit a dél-koreai Hankook kapott. A „deal” (alku, megegyezés) értelmében a dél-koreai cégnek NEM KELL TÁRSASÁGI ADÓT (corporate tax) FIZETNIE és a helyi munkaerő betanítási költségeit is a magyar fél (állam, kormány) állja. Olvasható a Forbes web-oldalán.

A Bloomberg úgy tudja, májusban, amikor a szlovákiai Lőcsén akarták felépíteni a Hankook Tire első európai gyárát, akkor a szlovák gazdasági minisztérium az egész beruházás 21 százalékának megfelelő adó és egyéb kedvezményeket biztosított volna a dél-koreai cégnek. Két hónappal később a szlovák kormány visszavonta ezt az ajánlatát, és ezzel északi szomszédunk elesett kb. 1600 (új) munkahelytől.

- - -
Érdekes az MTI jelentése erről a témáról (amennyiben az index.hu pontosan idézi)
„…..aláírta a Hankook gumaibroncs-üzem létesítéséről szóló megállapodást a cég és a magyar kormány képviselője…..”
Ezzel szemben a dél-koreai lapok nevén nevezik a „magyar kormány képviselőjét”, a gazdasági miniszter Kóka Jánost.

3 Comments:

At 12:13 PM, Blogger Pocakos said...

És mit szól(t) hozzá a sólyomszemű államelnök? ;-))

 
At 1:20 PM, Blogger Pocakos said...

Elolvastam a MR jelentését, én NEM érzem „riogatás”-nak, inkább csak „bogárültetésnek” a fülekbe. ;-) A nyilatkozó jó hiszemű diplomata helyett csak tájékozatlanságáról tett tanúbizonyságot – ebben a formában. Hiszen azt kellett volna mondania, nyilatkoznia, hogy „reméljük a kormány, ill. a gazdasági miniszter a környezetre is kedvező szerződést kötött”.

 
At 3:57 PM, Anonymous Anonymous said...

Én a vasárnapi Déli Krónikáról beszélek, amikor kizárólag a hátrányokról, veszélyekről volt szó (visszahallgatható az MR honlap Hangtár menüpontjával); a mai rendben volt.

 

Post a Comment

<< Home