Thursday, October 20, 2005

Magyar roma helyzet kanadai szemmel

Úgy tűnik a hazai médiát teljesen lefoglalja a 9/11 magyarországi politikai visszhangja, és ezért hiába lesem a magyar oldalakat, hogy vajon mikor fognak beszámolni egy (most már) háromnapos tengerentúli (kanadai) hírről, amelynek címe: A Magyarországra visszatoloncolt romák. Alcím: Amikor a romák visszatérnek Magyarországra, rosszabb bánásmódban részesülnek, mint mielőtt elmenekültek, mert (haza)árulóknak tartják őket, és gyakran elutasítják a szociális segélyeket, segítséget.

A szerző azzal indít, hogy ma már nem az Kanada, ami volt: az új kezdés biztosítása a bevándorlóknak, mivel a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal sajátos módon kezeli a cigányok ügyét. Európában, de különösen Kelet-Európában a cigányok diszkriminációja oly mértékű, hogy kínozzák és megölik őket. A romák legalább egy százada élnek Kanadában, de csak a 90-es években kezdték magukat etnikai és nem nemzeti (állampolgársági) alapon azonosítani, mely problémát okozott a bevándorlásnál, különösen a Magyarországról érkezőknek.


1997 óta kb. 5.000 magyar roma érkezett Kanadába, és kért (politika) menedéket. Csak 15 százalékukat (750 ember) ismerték el menekültnek, a többit már hazaküldték, vagy várják kitoloncolásukról szóló végzést.

Egy 24 éves asszony, aki 2000-ben érkezett Kanadába, meséli: Magyarországon skinheadek megfenyegették, hogy kirúgják a hasából születendő gyermekét. A kanadai hatóságok nem nagyon hittek neki, és reptéri fogadtatást is szívesen elfelejtené, - ha tudná.

Előzményként említi a szerző, hogy Kanada diplomáciai úton próbálta rendezni a kialakult helyzetet, és már 1998 őszén e célból felvette a kapcsolatot az EU csatlakozásra váró magyar kormánnyal, hogy segítsen a cigányüldözések megszüntetésében. Az akkori magyar kormány állította, hogy üldözésről szó sincs. Ennek bizonyításaként a két állam felállított egy vegyes bizottságot, azzal a céllal, hogy két eseten keresztül vizsgálják ki: valóban olyan rossz a magyarországi cigányok helyzete, mnt azt állítják. Később kiderült, hogy a hattagú bizottság négy tagját a magyar állam fizette! A bizottság állásfoglalása szerint a romákat nem üldözik Magyarországon, és a magyar kormány “beilleszkedési” programokat készített a cigányok helyzetének javítására. Ettől kezdve igencsak megcsappant a menedékkérők befogadása. Amíg a bizottsági állásfoglalás előtt a kérelmezők 95 %-át ismerték el menekültnek, addig manapság csak néhány magyarországi roma részesül ebben.

Egy kanadai roma, aki a 90-es évek óta foglalkozik a magyar romákkal, azt álltja, hogy az el nem ismert menekültek minél több pénzt próbálnak összeszedni, hogy amikor kitoloncolásra kerül a sor, akkor a megtakarításból új életet tudjanak kezdeni Magyarországon.

Az emberi jogok betartását figyelő szervezet (Human Rights Watch) 2001-es jelentésében az áll, hogy a magyar kormány roma középtávú programjából 2000 végéig alig valósult meg valami, tovább folynak a diszkriminációk a munkavállalás, a lakásügy, az oktatás és a rendőri fellépés terén.


Megjegyzés
A kanadai cikket (angolul) eddig csak egy cseh roma ügyekkel foglalkozó portál vette át.



.
Fejlemény


0 Comments:

Post a Comment

<< Home