Tuesday, October 18, 2005

Képmutatás

Erre utal az MTI sokat sejtető, de semmitmondó híre (Polgár Lajos ügyében még nem kapott hivatalos tájékoztatást a Külügyminisztérium 2005. október 18. 14:25 ). És most finom voltam! Az index.hu által “nem fizetőssé” tett MTI hírben a képmutatás magasiskoláját lehet felfedezni, amikor a külügyi szóvivő (többek között) ilyeneket mond, állít:

“…….Polgár Viktor, a külügyi tárca szóvivője annyit mondott: a sajtóból értesültek az ügyről. (….) A külügyi tárca ebben az ügyben csak a "postás" szerepét játssza. Amint birtokába kerülnek a Polgár Lajosra vonatkozó iratok, nyomban átadja azokat az ügyben illetékes magyar hatóságoknak - tette hozzá a külügyi szóvivő. ..."


Majd nagyon szépen elmagyarázza:
“……..Ilyen esetekben az ügyészség dönt arról, fennáll-e a büntetőeljárás megindításához szükséges gyanú, illetve a konkrét személlyel szembeni eljárás megindításához szükséges alapos gyanú. Amennyiben a meggyanúsítani szándékozott személy külföldön tartózkodik, az ügyészség a bíróságtól kérheti nemzetközi elfogató parancs kibocsátását, az alapján pedig a vonatkozó nemzetközi szerződések figyelembe vételével az igazságügy-miniszter dönt a kiadatási kérelemről……..”

Emlékeztetni szeretném a külügyet és az MTI-t az eddig történtekre, amit egy hónappal ezelőtt (szeptember 17-én) foglaltam össze. Amikor az egyik ausztráliai magyar újság (Magyar Élet) cikket írt a Melbourne-ben (Ferntree Gully)
élő Polgár Lajos állítólagos múltjáról, a helyi parlamenti képviselő, az ausztrál szövetségi parlament egyetlen zsidó származású tagja, a munkáspárti Michael Danby azonnal kapott az alkalmon, hogy az Ausztráliában élő egykori háborús bűnösök, ill. azzal gyanúsítható személyek felkutatására szólítsa fel a központi kormányt. A képviselő ezzel egy csapásra két legyet szeretett volna ütni. Végre megtudni, hogyan és hányan érkeztek Ausztráliába a II. világháborút követően anélkül, hogy valaha is felelősségre vonták volna tengerentúli tetteikért? Hol hibázott az ausztrál bevándorlási rendszer, ill. miért nem sikerült felelősségre vonni egyetlenegy köztünk élő háborús bűnöst, vagy legalább hozzásegíteni bíróság elé állításukat, azaz kiadni annak az országnak, ahol bűneit elkövette. Tehát, Ausztrália elsőszámú érdeke, hogy megbizonyosodjék, a magyar nyelvű újságban megjelenteknek van valóság alapjuk vagy sem.

Erre volt kíváncsi a “nácivadász” Simon Wiesenthal Központ is, amikor felszólította mindkét felet (ausztrál és magyar hatóságokat) Polgár múltjának tisztázására. Mindez még augusztusban történt ! A magyar Igazságügyi Minisztérium akkor elzárkózott, a Legfelsőbb Ügyészség “későbbre ígért információt” – mint arról 2005 augusztus 23-án az MTI beszámolt. A Holocausttal (hivatalból, hivatásosan) foglakozó (magyar) történészek is mély hallgatásba burkolóztak, úgy tettek, mintha ezt a nevet (Polgár Lajos) sohasem hallották volna, pedig R. Braham “A magyar holocaust története” című több száz oldalas művében kétszer is megemlíti. Sőt, Internetes kutatásom szerint Polgár Lajos 2001-ben Magyarországon járt, ahol előadást tartott a Zürichi Magyar Történelmi Egyesület (Szentendre 2001) Tizenhatodik Magyar Őstörténeti Találkozóján.

I. rész
A magyar őstörténeti találkozó előadásainak teljes szövege

35.23 Polgár Lajos (Melbourne)
Kik a kozákok?

Aztán 2005. szeptember 17-én jött a fordulat.
Murdoch országos napilapja a The Australian közölte, hogy munkatársai Budapesten, a Fővárosi Levéltárban, rátaláltak egy háborús bűnös vallomására, amelyben részletesen beszámol, hogy Polgár Lajost ő (Gera József) nevezte ki a nyilas hatalomátvételt követően a Hűség Háza (ma Terror Háza) parancsnokává. Kezéhez közvetlenül “vér nem tapad”, hiszen az Andrássy út 60-ba bevitt és ott megvert, megkínzott zsidó származásúakkal való bánásmódot Polgár nem helyeselte, azok azonnali gettóba küldését javasolta.

Ezek után az ausztrálok most már valóban elvárták a magyar hatóságoktól, hogy tisztázzák Polgár Lajos személyét és II. világháborús tetteit. A cikk az nap jelent meg Ausztráliában, amikor Alexander Downer épp Magyarországon tárgyalt, és a magyar sajtó – szűkszavúan csak a “Zentai-ügy”-ről, ill. kiadatásáról érdeklődött. Úgy tűnik a nagy hallgatásból elege lett mind az ausztráloknak, mind a “nácivadászok”-nak. Hiszen a hét elején Jeruzsálemből jelezték, hogy Budapestnek most már azért tenni kéne valamit.

Ilyen előzmények után szánalmas és képmutató a külügyi szóvivő fent idézett szavai és magyarázkodása, de legalább jelzik, hogy a nemzetközi unszolásra valamit illene lépni.


Megjegyzés
A külügy honlapján (most, okt. 18-án 17:00 órakor még) nem szerepel az MTI-nek ma eljutatott (és 14:25-kor megjelent) szóvivői nyyilatkozat. A legutóbbi bejegyzés dátuma október 14, címe: "Turizmus a terrorizmus árnyékában".
Megszületett az okt. 18.-i bejegyzés! Címe: "Somogyi Ferenc és az indonéz külügyminiszter megbeszélése" (elolvasva: 20:07, 18.10.05)

0 Comments:

Post a Comment

<< Home