Saturday, September 17, 2005

Fordulat Polgár ügyben !

Megdöbbentő bizonyíték és cáfolat. Megdöbbentő, mert magyar részről azt állították, hogy nincs semmilyen bizonyíték a Melbourne-ben élő 89 éves Polgár Lajos állítására, hogy ő a magyar Nyilaskeresztes Párt magas rangú tagja lett volna. A hazai szakértők, történészek mind hallgattak. Számukra ismeretlen volt ez a név. Sőt, a Budapest Sun angol nyelvű lapnak a budapesti Holocaust Dokumentációs Központ munkatársa, Kovács Tamás azt nyilatkozta, hogy nincs semmilyen információjuk nincs Polgár Lajos vagy Kardos nevű egyénről. Majd hozzátette: „...Ez azt jelenti, hogy nem tölthetett be nagyon magas posztot, pozíciót a Nyilaskeresztes Pártban...." Igaz, én jeleztem, hogy Randolf Braham A Magyar Holocaust című több száz oldalas könyvében kétszer is előfordul Polgár Lajos neve.

Ameddig magyar részről szinte semmit sem akarnak tudni az egykori nyilasról, a The Australian hétvégi számában arról számol be, hogy Budapesten az ausztrál újság megtalálta a Városi Levéltárban a kivégzett dr. Gera József nyilas vezető aktáját! Ebben, pedig az szerepel, hogy Gera személyesen bízta meg Polgárt a Hűség Háza (Andrássy út 60. – ma Terror Háza) vezetésével a nyilas hatalomátvételt követően. Gera rendőrségi vallomásából kiderül, hogy az addig Debrecenben vezető pozíciót betöltő Polgár Lajost nevezte ki a párttagsági részleg főnökének és ezzel egyidejűleg a nyilas főhadiszállás, központ vezetőjének. A pártszékház őrségparancsnoka Trucka András vallomásában elmondta, hogy a ház pincéjében rendszeresen kínozták, verték az utcáról naponta behurcolt zsidókat gumibottal és puskatussal, amelyekben ő is részt vett. A kihallgatási jegyzőkönyv szerint Polgár parancsba adta, hogy a zsidókat vigyék a gettóba, ahelyett, hogy az épületben tartsák fogva. Ennek a parancsának azonban nem volt foganatja. A rendőrségi vallomás első lapja hiányzik, valamint a dátum is, viszont a hitelességet Gera és a kihallgató tiszt Kalmár László aláírása bizonyítja.

Gera vallomásából az is kiderül, hogy Polgárt bízta meg a nyilas párttagok szálláscsinálójává az ország elhagyásakor. A jegyzőkönyv szerint Gera azt mondta: „Kapuvárott adtam ki a parancsot Polgár Lajosnak a párttagsági részleg fejének, hogy utazzék Bayreuth-ba és gondoskodjék az oda kivonuló tagság elhelyezésről. Az ő feladata volt a többi szálláscsináló összehangolása, akik Breslau, Oberdonau és Drezda körzetében voltak.”



Szégyen, hogy ezt (hivatalos) magyar részről nem tudják, tudták, és egy ausztrál újságnak kellett kinyomoznia Budapesten !!!

1 Comments:

At 7:07 PM, Anonymous Anonymous said...

szégyen egyfelől, másfelől...
pszr

 

Post a Comment

<< Home