Thursday, September 08, 2005

Kinek mi a fontos?

Olvasom a paksi atomerőmű üzemidejének meghosszabbításáról szóló MTI hírt, amit – a keresőprogramok szerint egyelőre – csak a hvg.hu vett át, ott láttam. Ebben a hírben mindenről szó esik, különösen a Bátaapátiban épülő hulladéktárolóról, meg “holdingolásról”, “centralizálásról”, “privatizálásról”, “pr-fogásról” stb. A számomra legmeglepőbb László Boglár szóvivő kijelentése volt:

“…. több könyvvizsgáló és piackutató cég vizsgálatai egyhangúlag megállapították, hogy az üzemidő meghosszabbításához minden biztonsági követelmény teljesíthető, a projekt műszakilag megoldható és egyértelműen gazdaságos……”

Nem értem, egy atomerőmű biztonságának megállapításához miért (több) könyvvizsgáló és piackutató cég véleménye a mérvadó?

Közben megnéztem a Dow Jones jelentését ugyanerről az MTI hírről. Ez ugyan rövidebb beszámoló, de többet tudtam meg Paksról és az erőműről. Itt nincs szó pártok viszályáról, helyette tények olvashatók, olyanok, mint Paks adja a magyar villamos energia 40 %-át. Magyarország legolcsóbb elektromos áramforrása, és elsősorban a háztartásokat látják el belőle. Az erőmű első blokkját 2012-ben zárják le, a többit 2017-ben. A meghosszabbítás kb. 704 millió euróba kerül.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home