Saturday, September 03, 2005

A pápa és a Solidarność 1982 - 1985

folyt.
Sok megemlékezés hangzott el és íródott a független lengyel szakszervezet, a Solidarność megalakulásának 25. évfordulója alkalmából. Véleményem szerint a megemlékezők, „helyzetelemzők” megfeledkezett egy nagyon lényeges, ha nem sorsdöntő eseményről, mely nélkül ez a mozgalom nem jöhetett volna létre: Karol Wojtyla pápává választásáról.

Lássuk a kis kronológia negyedik részét (1982-85), amiből talán követhető II. János Pál tettei hazája, népe és a kelet-európai népek függetlenségévé válásának útján.


1982

október 08
- betiltják a Solidarność-t.

október 10
- Maximilian Kolbe lengyel atya boldoggá avatása, melyen jelen van Franciszek Gajownizek, aki helyett feláldozta életét a lengyel pap az auschwitzi koncentrációs táborban.

november 14
- Wałęsa-nak véget ér a 11 hónapi internálása, hazaengedik és visszamehet dolgozni a gdanski hajógyárba.


1983

június 16
- A pápa 18. külföldi útja Lengyelországba vezet (június 16-23)

július
Lengyelországban feloldják a szükségállapotot, de a személyi szabadságot továbbra is korlátozzák.



1984

január 10
A teljes diplomáciai kapcsolat felvétele a Szentszék és a USA között.


1985

február 27
Gromikó
szovjet külügyminiszter második látogatása a Vatikánban



.

1976 -1979, 1980, 1981, 1982-1985

4 Comments:

At 7:14 AM, Anonymous Anonymous said...

A cikksorozat alapvetően a pápáról és a Szolidaritásról szól, ám az egyszerű papok is kivették a részüket a diktatúra ellene küzdelemből - sokan közülük rejtélyes módon haltak meg.

A leghíresebb mártír Jerzy Popiełuszko atya, akit 1984 októberében a belbiztonsái erők két alkalmazottja szabályosan halálra vert. (És nem vallatás közben, hanem célzatosan elrabolták.) Sírjához II. János Pál is elzarándokolt.

 
At 8:26 AM, Blogger Pocakos said...

Teljesen igazad van! Mégis, meggyőződésem, hogy ha nincs lengyel pápa, nincs Solidarność sem. Sőt, ha alaposan figyeled a kronológiát, - talán - pápa elleni merénylet sem! De ez maradjon köztünk!

 
At 8:43 AM, Anonymous Anonymous said...

De ez maradjon köztünk!

Én nem mondom el senkinek. :-)

 
At 9:13 AM, Blogger Pocakos said...

Ha megfigyeled: Még ki sem teszi a lábát a Vatikánból (Olaszországból), de már Gromikó megjelenik, fogadja. Az első külföldi útja a "kommunista" Latin Amerikába vezet egy püspöki konferenciára. Csak a második Lengyelo., majd az ENSZ, ill. az USA, végül ugyanabban az évben (pápasága első teljes évében) Törökország.
Aztán boldoggá avat egy "auschwitzi keresztényt". (később még egyet!) Ezzel is jelzi, hogy Auschwitz először a lengyel ellenállás "végállomása" volt, igen sok papot öltek ott meg a nácik, még mielőtt ("zsidó") halálgyárrá építették volna ki.
Szimbolikus értékű, hogy a boldoggá avatás után engedik szabadon Wałęsa-t, és talán az is, hogy előbb jár Lengyelo.-ban, minthogy feloldanák a szükségállapotot. A történetet pedig Gromikó második vatikáni látogatása zárja le.
No, de ezeket - és ehhez hasonló - "fantáziálásokat" az olvasóra bízom.

 

Post a Comment

<< Home