Monday, August 29, 2005

Megerősítés

Megerősités érkezett az egykori magyar szélsőjobb külföldre menekülésével kapcsolatban nemrég írt megjegyzésemre (Szilánkok), miszerint a hidegháborúnak köszönhetően (szinte) minden „anti-kommunistát” befogadott a Nyugat. És a magyar hatóságok feladata (lenne, volna), hogy a háborús bűnökkel (alaposan) gyanúsítható, vádolható személyek felkutatása. Nem pedig a magyar média feladata távoli országok sajtójában felkapott nevek alapján embereket hírbehozni, netán még felettük ítélkezni is.

Az ausztrál napilap a „The Australian” újabb interjút közöl az egykori nyilas párttag Polgárral, miután kiderült, hogy állampolgársági kérelme elbírálsa előtt az ausztrál nemzetbiztonság (Australian Security Intelligence Organization - ASIO) tisztázta személyét. Polgár honosítási aktáján található az ausztrál biztonsági szervezet pecsétje, mely szerint „ellenségként nincs jegyezve” és „elintézve” (expunged = kipipálva, áthúzva). A 89 éves melbourne-i férfi elmondja, hogy semmit sem titkolt el 1958-ban az őt (ki)kérdező belbiztonságiak elől. Egy nyilatkozatot tett, amelyben kifejtette, megmagyarázta, hogy miért hazudott Ausztráliába érkezésekor 1949-ben. Azt mondta, hogy ő egy anti-kommunista vezető volt, és „attól féltem, hogy mint egy ismert anti-kommunistát a szövetségesek vissza fognak küldeni Magyarországra, ezért változtattam meg a nevemet Louis (Lajos) Polgárról Joseph (József) Kardosra 1949-ben.” Majd kijelentette, hogy „Ausztráliában szeretne élni és elsajátítani az ausztrál életformát.”

„Kikérdeztek, és én mindent elmondtam. Természetesen. Nem voltam egy bűnöző. Ők mindent megtettek, hogy mindent megtudjanak rólam, és az ASIO-s ember azt mondta nekem: Nézze, mi nem tudjuk, hogy miért kellett (volna) megváltoztatni a nevét, amikor mindenki azt mondja, hogy Ön semmi rosszat nem csinált.”

A napilap a múlt héten arról számolt be, hogy Malcolm Fraser egykori (liberális) miniszterelnök apósa volt Polgár állampolgársági kérelmének főtámogatója. A jelek szerint Fraser több mint ötven éve ismeri Polgárt, aki Ausztráliába érkezése után belépett a (konzervatív) Liberális Pártba.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home