Friday, August 26, 2005

Szilánkok

Olvasom a Népszabadság (nol) beszámolóját az MTI alapján a „Polgár ügy”-ről, ami végül is a The Australian napilap jelentését ismerteti. Puszta kíváncsiságból összehasonlítottam a magyar és az (eredeti) angol változatot. Néhány apróságokat vettem észre.

NOL: A 89 éves magyar emigráns Polgár Lajos a The Australian című lapnak elmondta, hogy amikor 1949-ben az országba érkezett, a nevét Jozef Kardosra változtatta. Hazudott igazi korát illetően, hogy ne hozhassák kapcsolatba a magyarországi nyilas rendszerrel, és azt állította, hogy a háború után a Németországot megszálló francia hadseregben szolgált.


Ez a szöveg (fordítás?) úgy érthető, hogy Polgár mondta az újságnak, hogy Ausztráliába érkezésekor változatott nevet, korát illetően hazudott, és a Németországot megszálló francia hadseregben szolgált.

Az eredeti (angol) szöveg szerint ezeket nem Polgár mondja, mondta a ausztrál napilapnak, hanem a bevándorlási aktájában találhatók! Eszerint

Polgár bevándorlási aktája szerint 1949-ben Jozef Kardos néven lépett be Ausztráliába. Azt állította, hogy katonaként szolgált a Németországot megszálló francia erőknél és a kommunizmus elől menekült. Születési dátumát is megváltoztatta, hogy valódi identitását még jobban leplezze.

".....Mr Polgar's immigration file reveals he entered Australia in 1949 under the name of Jozef Kardos. He claimed to have served as a soldier with the French occupying force in Germany and to be fleeing communism. He changed his birth date to further disguise his true identity. ......"


NOL: Polgár, aki közben belépett az ausztrál Liberális Pártba, végül a jelenlegi külügyminiszter édesapja, Sir Alexander Downer akkori bevándorlásügyi miniszter jóváhagyásával kapta meg az ausztrál állampolgárságot.

Eredeti szöveg:
Polgár, aki akkoriban a Liberális Párt tagja és Mr. Fraser választó körzetében, Victoria állam nyugati részén Wannon-ban lakott, azt is felfedte, hogy a jelenlegi külügyminiszter édesapja, Sir Alexander Downer, akkori bevándorlásügyi miniszter hagyta jóvá kérelmét.

"....Mr Polgar, a member of the Liberal Party at the time and living in Mr Fraser's electorate of Wannon in the western districts of Victoria, also revealed that Alexander Downer's father, Sir Alexander Downer, then immigration minister, approved his application......"


Ami teljesen kimaradt:

"......Amikor Mr. Fraser a The Australian első oldalán, kedden azt olvasta, hogy Mr. Polgár (II. világ)háború alatti tevékenységét kutatják, azonnal Jeruzsálembe telefonált és beszélt a Simon Wiesenthal Központ náci vadász szervezet fejével, és magyarázatot követelt...."

"....When Mr Fraser read on the front page of The Australian on Tuesday that Mr Polgar was under investigation for his wartime actions, he immediately telephoned Jerusalem and spoke to the head of the Nazi-hunting organisation, the Simon Wiesenthal Centre, to demand an explanation...."

Érdekesen nyirbál a szerkesztő ollója.


Megjegyzés


Malcom Fraser anyai nagyapja izraelita vallású volt, talán ezzel is magyarázható, hogy mindig is nagy súlyt helyezett a menekültekre, a menekültkérdésre. Miniszterelnöksége után jó néhány nemzetközi szervezet munkájában vett részt. Különösen a karitatív intézményekben, mint például a Care non-profit nemzetközi (magán)szervezet elnökeként. Ellenezte a jelenlegi liberális miniszterelnök Howard menekültügyi politikáját, mely a Bush féle amerikai módszert követi. Fraser szerint ez megronthatja az ázsiai országokkal Ausztrália kapcsolatait. Ellentéte a jelenlegi kormányzással olyan nagy, hogy liberális fiatalok egy csoportja a pártból való kizárását szorgalmazta a legutóbbi választások idején. (az ausztrál Liberális Párt irányvonala megfelel a brit konzervatívnak vagy az amerikai republikánusnak)


Ami pedig a szélsőjobboldaliak (nyilasok) „bujkálását” illeti. Egyáltalán nem bujkálnak, mint azt Mo.-on a média elképzeli. Az egész a hidegháborúnak köszönhető, ill. annak, hogy a diktatúrák – köztük a magát kommunistának nevező is – lejáratták magukat, szavahihetetlenek lettek a sok embertelenség és aljasság miatt. Ezért 1948 és 1989 között a Vasfüggöny mögül érkezőnek bemondásra hittek. Mindenki, akinek sikerült az aknazáron átjutnia, és azt mondta, hogy a „kommunisták elől menekül”, azt – szinte – szó nélkül befogadták. Nyugaton meg voltak győződve, hogy a kommunista hatóságok nem mondanak igazat. Hogyan higgyenek olyan államoknak, amelyek akkora már kirakatpereikkel bizonyították, hogy mindent az égvilágon manipulálnak – saját hatalmuk (és igazuk) érdekében. Azok, akiknek valami miatt tartaniuk kellett a háború alatti cselekedeteikért, tetteikért, megpróbáltak minél hamarabb új életet kezdeni az új hazában. Miközben ők lettek a magyarságtudat elsőszámú (meg)őrzői és terjesztői. A „zsidózás” elmaradt, helyette a „hagyományőrzés” került az előtérbe. Ebben a szerepben sokat tettek a magyar nyelv és kultúra megőrzése érdekében és terén. (templomokat, „Magyar Ház”-akat építettek stb.) Mivel a közös ellenség a kommunista diktatúra volt, így szinte mindenki elfogadta őket, - ideológiai, politikai nézettől függetlenül. Ezzel persze nem azt akarom mondani, hogy aki bűnös, bűnt követett el, emberéletek száradnak a lelkén, az „közösségi” munkájával megválthatja magát, és elmenekülhet a felelősségvonás elől. Nem ! Az emberiség elleni bűnök nem évülnek el, nem évülhetnek el !!! De a vádaknak alaposnak, és bizonyíthatónak kell lennie.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home