Wednesday, August 24, 2005

Háborús bűnös, aki nyilas párttag volt ?

Egy nap késéssel kapta fel a tegnapi hírt a magyar média. A főcímek jól mutatják azt a tájékozatlanságot, ami a fejekben uralkodik:

Újabb nyilas párttag Ausztráliában” (Politikafórum, 2005.08.23 19:17:14)

– milyen Ausztráliában élő nyilas párttagról számolt be eddig a hazai média? Zentai katona volt, és nem nyilas párttag, ha erre céloz az „újabb” kifejezés.

- Melbourne mellett bukkantak Polgár Lajosra, aki a nyilas pártépítés vezetőjének közeli munkatársa volt (Stop.hu, 2005.08.23 14:17:54)

- baromi nehéz lehetett megtalálni, mikor a magyar közösség egy központi figurája, az ottani cserkész mozgalom elismert öregje, a „Regös ének” szövegírója. És, mint az Interneten olvasom tudós emberként 2001-ben Magyarországon járt, ahol előadást tartott a Zürichi Magyar Történelmi Egyesület (Szentendre 2001) Tizenhatodik Magyar Őstörténeti Találkozóján.

I. rész
A magyar őstörténeti találkozó előadásainak teljes szövege

35.23 Polgár Lajos (Melbourne)
Kik a kozákok?



Ugyanakkor a hivatalos Magyarország hallgat.
- Az IM nem nyilatkozik Polgár Lajos, egykori nyilas ügyében (Stop.hu, 2005.08.23 18:24:53)


Újságcímnek jó, hogy a Simon Wiesenthal Központ „rátalált” Polgár Lajosra. Igaz, a jeruzsálemi központ igazgatója hangsúlyozta, hogy nem biztosak a dolgukban. Az biztos, hogy Polgár a Nyilaskeresztes Párt tagja volt, az is biztos, hogy magasbeosztású volt, az egyik „miniszter” titkára. Azt azonban még nem tudják, hogy pontosan mit csinált. Az ausztrál naplapban (The Australian)vele megjelent interjú csak azt bizonyítja, hogy Holocaust tagadó. Ez viszont kevés a „náci vadászok”–nak. Itt az aktív részvétel a sorsdöntő, ehhez viszont a magyar hatóságoktól várják a segítséget. Érdekes, senki sem szólalt meg, mint ilyenkor szoktak, pl. történészek, akik – különben – mást sem csinálnak, csak azt a kort és annak pártját tanulmányozzák. Ha valóban felkészült lenne ebben a „náci-nyilas” témában az ország, pontosabban az illetékesek, akkor csak a polcról kellene leemelni Polgár Lajos aktáját. 60 év volt rá!


De, ebben az ügyben sem történt semmi az elmúlt hatvan év antifasiszta kormányai részéről. A Zentai ügy sem lenne, ha annak a szerencsétlen fiatalembernek a papája nem megy felkutatni fia eltűnésének körülményeit. Ha nincs meg az apa által összegyűjtött bizonyíték, és azt nem őrizte volna meg egy (még életben lévő) családtag, akkor a magyar állam most nem tudná kérni Zentai kiadatását! A magyar hatóságoknak semmi sincs a kezükben, abszolút nem foglalkoznak ezekkel a lezáratlan ügyekkel. Végül is az apa által összegyűjtött anyagot küldték el Ausztráliába, és csak ezzel az egy brutális gyilkossággal vádolják a volt magyar katonatisztet, nem pedig háborús bűnökkel !!! Szégyen, a hivatalos szervek hozzáállása ehhez a témához.

Ezzel szemben ausztrál részről egész más motiválja a „náci vadászokat”. Ott nemzeti ügyet csinálnak, abból a tényből, hogy miként jöhettek háborús bűnösök, ill. bűnökkel vádolt személyek az ötödik kontinensre. Az ausztrál közvéleményt sokkal inkább ez izgatja, mintsem Zentai vagy Polgár személye. Különben a Zentai ügy kapcsán már augusztus 04-én jelentette az ausztrál média
, hogy jeruzsálemi központ igazgatója szerint hamarosan még egy Ausztráliában élő háborús bűnös nevét közzé teszik. Az igazgató, akkor azt mondta, hogy az illető is perth-i (akárcsak Zentai), de még ellenőrizni kell néhány adatot, hiszen ártatlanul nem akarnak senkit sem megvádolni. Négy-hat hétben jelölte meg a megnevezést. (Gyanítom, a lakhelyet és a nemzetiséget tévesztette össze, - esetleg direkt).

A mostani bejelentés azonban nem a Wiesenthal Központtól jött, hanem egy munkáspárti szövetségi (Canberra) parlamenti képviselőtől. Méghozzá egy helyi magyar nyelvű újságban megjelent cikk alapján, amit a hungarista Polgár rágalomnak tart. (erről a mai Herald Sun számolt be). Michael Danby arról híres, hogy nagy Izrael-barát, és az ausztrál parlament egyetlen izraelita vallású (zsidó származású) tagja, képviselője. Melbourne-ben született 1955-ben. 1998 óta tagja a képviselőháznak, azaz a parlamentnek. A legutóbbi (2004 szeptember) választásokon is simán vette az akadályt választó kerületében, ahol a lakosság kb. 20 %-a izraelita vallású. Annyira elkötelezett híve Izraelnek, hogy az egyik politikai kommentátor a munkáspárti Danby külpolitikáját „neo-konzervatív”-nak nevezte.

Nos, Danby annak a mozgalomnak az élére állt, mely meg szeretné szabadítani Ausztráliát ettől a „náci múlt”-tól. Véleményem szerint célja: egy, a US-ben alkalmazotthoz hasonló, törvény megalkotása és elfogadtatása, mely szerint, aki bevándorláskor hazudik, letagadja múltját, attól meg lehessen vonni az állampolgárságot. A jelenlegi ausztrál törvények szerint tíz év állampolgárság után az nem vonható vissza, nem lehet attól senkit megfosztani. Erre jött kapóra a Zentai ügy mellé a Polgár ügy, ahol még semmi sincs bizonyítva, azon kívül, hogy Polgár Lajos saját bevallása szerint (is) magas rangú párthivatalnok volt, és meggyőződéses hungarista.





Kapcsolódó anyag
Ki a háborús bűnös?

.
,

0 Comments:

Post a Comment

<< Home