Thursday, August 18, 2005

Csak a MOL - K2 fejezte be (?)

Lehet, hogy (Kollár) Lajos rosszul tudja? – kérdezik hegymászó körökben, miután (végre!) jelentkezett a K2 meghódítására indult kazah csapat vezetője, Maxut Zhumayev.
Rövid beszámolója így szól:

„Ahogy terveztük, éjfélkor indultunk a csúcs meghódítására. Négyen voltunk, - nem hárman. Túl sok hó volt a hegyen. Megpróbáltunk egy ősvényt vágni. Végül, 8500 méter magasban 19:00 óra körül visszafordultunk. Másnap (kedden) nagyon rossz idő volt, így csak a hármas táborig tudtunk visszaérni. A mobil eleme lemerült, senkivel sem tudtunk kapcsolatot teremteni. Most az alaptáborban pihenünk. A magyar (MOL) expedíció elindult haza, a lengyelek holnap után fognak távozni. Mi pihenünk néhány napot, és csak azután döntjük el, hogy mit tegyünk. Mindnyájan jól vagyunk.”

Úgy tűnik a katonaemberek nagyon eltökéltek, hogy Kazahsztán (a SZU-tól) függetlenné válásának 15. évfordulójára a Himalája valamennyi 8000 méternél magasabban lévő – összesen 18 darab – csúcsát megmásszák.

2 Comments:

At 7:52 PM, Anonymous Anonymous said...

A 8.000 méteres limit megválasztása bizonyára véletlen, de így pont kihagyják a volt Szovjetunió legmagasabb pontját: a Kommunizmus-csúcsot, ami 7.495 magas volt. (Ma Tadzsikisztánban található Ismail Samani csúcs néven.)

 
At 7:42 AM, Anonymous Anonymous said...

Bocs, figyelmetlenül olvastam... Csak a Himalája 8.000 méternél magasabb csúcsairól van szó.

 

Post a Comment

<< Home