Tuesday, August 16, 2005

Hoax, amit a világ hírügynökségei benyaltak

Letartóztatták azt a férfit, aki egy görög magántelevízióban (Alpha TV) azt mondta, hogy sms-t kapott az unokatestvérétől a szerencsétlenül járt ciprusi gép fedélzetéről. Az sms szövege: „Fázunk. A pilóta kékül. Meg fogunk halni. Búcsúzom.” ("We're cold. The pilot is blue. We're going to die. Farewell."). Állítólag beismerte, hogy hamisítás az egész. A tv-ben elhangzottakat a világ nagy hírügynökségei átvették, mint a szerencsétlenség okát, amin a nyomozás elindulhat. A görög hatóságok kétlik az sms-ről szóló hírt.

Megjegyzem én is. Egyszerű okból: a repülőgépeken tilos a mobilokat bekapcsolni. Ha végső kétségbeesésbe követte (volna) el, akkor ugyancsak maga ellen tett az illető, hiszen csak megnehezítette (volna) a gép, és saját maga helyzetét. Ezért nem értem azt a hírt sem, hogy a Horvátország felett szerencsétlenül járt magyar gépet is a mobil jelzés alapján találták meg. Ha annyira tapasztalt pilóta volt a sportgép vezetője, akkor miért hagyta bekapcsolva mobilját?

A ciprusi gép katasztrófájában három ausztrál is életét vesztette: egy 39 éves apa és két (9 és 10 éves) kislánya. Ehhez tudni kell, hogy Athén és Szaloniki után a világ harmadik legnagyobb görög városa Melbourne.


Az Athén melletti szerencsétlenségben legalább harmincan a felismerhetetlenségig elégtek, így csak a DNS vizsgálat után tudják a holttesteket azonosítani, ami legalább még három napig eltart. A Helios Airways az egyetlen ciprusi magán-légitársaság, melynek most lezuhant Boeing 737-es gépét 1998-ben gyártották, és az 1999-ben alapított társaság szerint 2004-ben vették.

3 Comments:

At 1:39 PM, Anonymous Anonymous said...

Most nem vagyok biztos magamban, de imho csak nagy utasszálító gépeken tilos a mobilhasználat, sportgépen nem. Tudomásom szerint csupán a légitársaságok nem kedvelik a bekapcsolt mobilokat, az esetleges zavarás miatt.

 
At 2:16 PM, Blogger Pocakos said...

Én sem vagyok biztos, most hogy mondod, írod. Viszont nem csak utasszállítógépeknél, de pl. kórházakban műtők és egyéb szerkentyűk közelében sem ajánlatos. Nekem, pl. a hangszóróm és a monitorom is „érzékeli” (zavarja), ha megszólal (hívást fogad) a mobilom.

 
At 4:01 PM, Anonymous Anonymous said...

Nem mindegy hogy egy mobil van bekapcsolva (sportgép), vagy négyszáz... (pl kínai turisták)
Utóbbitól már csak a rádiót is nehéz érteni ha pont rosszul jön össze.

 

Post a Comment

<< Home