Sunday, August 14, 2005

Mire jó a külügy?

Olvasom a Horvátország felett lezuhant, ill. eltűnt magyar kisrepülőgépekről szóló jelentéseket. Mint ilyenkor szokásos, megszólítják a magyar külképviseletet is, mint a magyar államot a helyszínen hivatalosan képviselő szervet. Az MTI jelentésében – már megint! – egy ideiglenes ügyvivő nyilatkozik. Most a zágrábi magyar nagykövetség ideiglenes ügyvivője. A múlt hónapban az egyiptomi öngyilkosmerényletkor a kairói magyar nagykövetség ügyvivője, és a budapesti külügy helyettes szóvivője. Zentai ügyben a canberrai magyar nagykövetség megbízott vezetője tájékoztatott.. Tsunami idején ugyancsak nem volt helyén a nagykövet. Eddig azt hittem, hogy egyszerre veszik ki a nyári ill. téli (karácsonyi) szabadságukat, de lassan azt kell hinnem, hogy előre megérzik, hogy hol, mikor lesz valami baj, szerencsétlenség, és időben elhagyják állomáshelyüket. Talán a jövőben a külügyminisztériumot kellene megkérdezni, hogy melyik nagykövete van éppen itthon, és akkor azt az országot magyarok számára veszélyes hellyé kellene nyilvánítani.

Érdekes, hogy a magyar média is arról számol be, hogy „Gyurcsány felvette a kapcsolatot a horvát hatóságokkal”. MTV, Klubrádió, Hírszerző

Különben a péntek esti légi katasztrófáról még most vasárnap hajnalban (01:50) sincs szó vagy utalás a külügy honlapján! A Válságkezelő Központ „jelenleg készenléti állapotban” van. Olvasható.

3 Comments:

At 1:34 PM, Anonymous Anonymous said...

A probléma ott van, hogy azok a kurva robbantók meg a repülőjükkel hegybe ütközők nem értesítik előre a külügyminisztériumot, hogy az megtilthassa a nagykövetnek a nyaralást. A botrány ugyanis az lenne, ha nem volna a nagykövet teljes helyettesítésére szolgáló (bár rangban kétségtelenül alacsonyabb) ideiglenes ügyvivő.

 
At 2:05 PM, Blogger Pocakos said...

OK! De akkor miért van szükség nagykövetre? Ezért javasold a külügynek – puszta (állami) költségvetési, és humánpolitikai takarékossági alapon - hogy ezentúl abstart nevezzük a külképviseletek vezetőit „ideiglenes ügyvivő”-nek. Úgyis valóban csak pár évig van ott, és mindenki pótolható, senki sem pótolhatatlan.

 
At 12:11 PM, Blogger Pocakos said...

Remélem javaslatomat nem vetted komolyan. Szarkasztikus, iróniának szántam. - smiley nélkül. ;-)

 

Post a Comment

<< Home