Saturday, July 23, 2005

A külügy és a tájékoztatás

Olvasom a Sharm-el Sheik-i robbantásos merényletről szóló MTV Híradó szombaton 10:55-kor net-re került jelentését. És olvasom az erről szóló külföldi jelentéseket. Engem nem is annyira a történés érdekel, hanem az, hogy hogyan kezelik az egyes országok, pontosabban a külképviseletek állampolgáraik sorsát. Az MTV-n keresztül a magyar külügy nyugtat:

„…Az egyiptomi magyar nagykövetség munkatársa a Híradónak elmondta: folyamatosan ellenőrzik a kinti turistacsoportokat, de eddig még mindenkiről csak jó híreket kaptak. Csulák Péter az kairói magyar nagykövetség ügyvivője a Híradónak elmondta, hogy ezek az adatok természetesen nem véglegesek, de remélhető, hogy nem lesz magyar áldozat. Általában a magyar csoportok az események helyszínétől távolabbi szálláshelyeken szoktak elszállásolva lenni. Volt olyan, aki nem is tudta, hogy történt terrorcselekmény az éjszaka, mert 20 km-re volt a helyszíntől, és ott nem tapasztalták, hogy valami rendkívüli történt….”
(…..)
A helyettes szóvivő azonban azt mondta: az országban magasfokú terrorfenyegetettséggel kell számolni. Szabó Ferenc azt mondta, hogy a külügyminisztérium egyelőre nem módosította az utazási tanácsait. Ez azt jelenti, hogy tilalmat nem rendelt el. Fokozottabb óvatosságra hívjuk fel a figyelmet, hiszen Sharm-el Sheikh egy eléggé látogatott és magyarok által kedvelt turista célpont....."

Megnéztem a külügy honlapját. Az első, vagy főoldalon
SEMMI utalás! Még csak utalás sincs Egyiptomra !!! Valahol lent a jobb sarokban „A Válságkezelő Központ megkezdte működését!” – ennyi. Hogy miért kezdte meg "működését"? Egy szó sem. Sőt még azt sem lehet tudni, hogy mióta van kinn ez az "örömhír"?!

A fenti, „mindenre kiterjedő”(?) MTV hírben feltűnő számomra, hogy a megszólaló hivatalos személyek, mind „helyettesek”. Így néz ki a külügyben, a külügyi szolgálat? A főnökök egyszerre mennek szabadságra? Lásd „tsunami-s” nagykövet, Zentai ügyben nyilatkozó megbízott, most meg a kairói ügyvivő, a budapesti helyettes szóvivő. Ezek után megnéztem a külügy utazási tanácsait a honlapjukon. Öt-hat kattintással el is jutottam az egyiptomi „jó tanácsok”-hoz. A külügy főoldaláról NINCS közvetlen link! (az aktuális országhoz!)
Itt szinte megismétlik a már-már abszolút közhelynek számító praktikus tanácsokat: pl. a hölgyek ne nagyon viseljenek „lenge” öltözetet. De a legédesebb:

A Külügyminisztérium - a robbantásos merényletekkel összefüggésben – azt ajánlja az Egyiptomba utazó magyar állampolgároknak, hogy az ország területén lehetőleg kerüljék a tömegesen látogatott helyeket, különösen az iszlám emlékhelyeket, öltözékükben és viselkedésükben legyenek visszafogottak, kerüljék a konfliktusokat.

Vajon miért megy egy turista külföldre (teszem azt Egyiptomba), ha azt tanácsolják neki, hogy „kerülje a tömegesen látogatott helyeket, különösen az (iszlám) emlékhelyeket” ?

Ekkora baromságot?! Ha nem a kultúra, a történelem vezérli a kedves turistát, hanem csak az üdülés, pihenés, kikapcsolódás, akkor tán nem a „tömegesen látogatott helyekre” szállítják őt az utazási irodák charter-jei?

Mindez azért is bosszantó – számomra – mert ugyanezzel a témával kapcsolatban követem, figyelem a „nyugati” országok web-oldalait is.

Egy wales-i hírportál idézi Nagy-Britannia egyiptomi nagykövetét (nem ügyvivőjét!),
aki a Sky News-nak elmondta, hogy tudomása szerint nyolc brit állampolgár sérült meg. Közülük hármat kórházban kezelnek, kettőt, pedig légi úton még az éjjel Kairóba szállítottak. De a végleges adatokat (még) nem tudja. (honnan is tudhatná?) Ami viszont feltűnő volt (számomra)
A kairói nagykövetség tagjai már a helyszínen vannak és a Mövenpick szállóban (ahol az egyik robbantás volt!) felállítottak egy válságstábot, hogy elsőkézből megtudják vannak-e még a támadások sérültjei között britek.
(Sir Derek said a team from the embassy had now set up an emergency unit in the Movenpick Hotel to establish whether any other British nationals had been caught up in the attacks.)

Aztán megnéztem az ausztrál web-oldalakat. Pontosabban a külügy honlapját, oldalait, ott is az egyiptomi „jó tanácsokat” – egy kis összehasonlításképpen a magyarral.

Igaz, csak egy mondat utal a ma hajnali terrortámadásra, a többi a „szabvány szöveg”. Tehát nem közhely, hanem valóban mindenre kiterjedő praktikus tanácsadás.
Pl. nem ajánlatos éjszaka autókázni, mert az utak és autók rosszul vannak ki-, ill. megvilágítva. Ezenkívül baromi gyorsan hajtanak. Részletes tájékoztatás a helyi törvényekről, amiket tiszteletben kell tartani, és megszegőire súlyos büntetés vár (pl. kábítószer birtoklása, fogyasztása). Hidakat, csatornákat (beleértve a Szuezi-t is), valamint katonai létesítményeket NEM szabad fényképezni. Egyiptomban született ausztrált, vagy ha az apa egyiptomi, akkor azt egyiptomi állampolgárnak tekintik. Külön kitér a kettősállampolgárságra, a katonai szolgálatra, a vegyes házasságra stb. Bizonyos bűnök elkövetése Ausztráliában is büntetendő, pl. pénzmosás vagy gyermekmolesztálás, ezért az elkövetőt otthon is megbüntetik!

Ja, és ma van az egyiptomi forradalom 53. évfdulója. "...A polgárok 1952 julius 23-án reggel arra ébredtek, hogy forradalom van. Kairó utcáin a fegyveres erők foglalták el állásaikat. ..." (Citizens awoke on Wednesday morning, 23 July, 1952, and discovered that the revolution had occurred, and that the armed forces were taking up posts in some of the corners and streets in Cairo.)



0 Comments:

Post a Comment

<< Home