Tuesday, July 19, 2005

Egyrendbeli gyilkosság

Most, hogy megvolt Zentai (tegnapi) meghallgatása, a The Australian-nál az üggyel foglalkozó újságíró újabb részleteket közöl lapjában. Eszerint Magyarország csak egy pontban vádolja Zentait, méghozzá egyrendbeli gyilkossággal, Balázs Péter megölésével. Ezzel elejtették a Népbíróság által 1948-ban hozott több emberen elkövetett, többrendbeli gyilkosság vádját. Ez, pedig azt jelenti, hogy ha Ausztrália kiadja Zentait Magyarországnak, akkor Zentait csakis kizárólag Balázs Péter meggyilkolásával szabad (kell, lehet) vádolni.


Véleményem szerint, ezzel az egész Zentai ügyből, a háborús bűnös, tömeggyilkos, náci-nyilas bűntettből, a magyar hatóságok egy közönséges brutális gyilkosságot kreáltak, amelynek kivizsgálását hadbíróság előtt kívánják lefolytatni, mondván a vádlott katona volt.



.
A Zentai story


.

2 Comments:

At 7:36 AM, Anonymous Anonymous said...

Csak kibicelek.
Tömeggyilkos az nem volt, ugye?

 
At 8:08 AM, Blogger Pocakos said...

Ez relatív. Ha már egynél több embert öl(t) meg valaki, akkor felmerül a kérdés: használható-e ez a kifejezés. Gusztustalan „véralgebrának” tartanám esetünkben a tömeg "számszaki" meghatározását. Az 1948-as népbírósági vádban többrendbeli gyilkosság, ill. abban való segédlet szerepel. Ezeket – a The Australian riportere szerint – azonban nem lehet(ett) 100 %-osan bizonyítani, ezért csak (az édesapa által jól dokumentált) Balázs Péter esetére koncentrált a magyar hatóság. Hogy ez helyes volt-e vagy sem? Majd a kiadatási vizsgálat során kiderül. Lehet, hogy – magyar részről – ügyes taktika, mert egy közönséges gyilkos kiadatása – talán – könnyebb. Mindenesetre a látványos "háborús bűnös" megbélyegzés ezzel szép lassan eltűnik a világsajtóból, és csak az érintettek körében lesz, marad „szenzáció”. Különben kétsoros hír a világsajtóban: „Elitéltek egy magyart, aki 60 évvel ezelőtt (brutálisan) meggyilkolt egy ártatlan (zsidó) fiút. Ez volt az első eset, hogy Ausztrália kiadta állampolgárát ...."

 

Post a Comment

<< Home