Monday, July 18, 2005

Kötvény, hitel, segély

Három milliárd euró értékben akar “autópálya kötvény”-t kibocsátani a magyar állam. – jelenti a Reuters. A Gazdasági Minisztérium szóvivője szerint a kötvényt a luxemburgi tőzsdén kívánják bevezetni, és a budapestin egyáltalán nem hozzák forgalomba. A 2007-re tervezett kibocsátásban a Deutsche Bank AG és a Citigroup fog részt venni. Arról sincs hír, hogy egyben vagy több részletben (intervallumban) fogják az “autópálya kötvény”-t kibocsátani. A hírügynökség úgy tudja, hogy az állami tulajdonú AAK (Állami Autópálya Kezelő) szeretné az állami kiadásokat csökkenteni, és ezért már az idén a költségvetésen kívüli “állami-magán partnerség” felé próbál fordulni, ahonnan akár 3 milliárd eurót is (el)vár. Magyarország az idén 3. 0-3,5 milliárd euró értékű külföldi kötvényt tervez kibocsátani, amiben nem tartozik az “autópálya kötvény”.

Ugyancsak mai hír a Reuters-től. Az Európai Befektetési Bank (EIB) 1.07 milliárd eurós kölcsönt ad Budapestnek infrastruktúrája fejlesztésére. Ez az eddigi legnagyobb kölcsön, amit az újonnan csatlakozott EU-s tagországok közül valaha is, valaki kapott volna. Az EIB 1990 óta összesen 5,5 milliárd euró kölcsönt adott Magyarországnak.

A Reuters megjegyzi, hogy ezenfelül Budapest az EU-tól 305 millió eurós vissza-nem-térítendő segélyt kap egy szennyvíztisztítóra, és hasonló segélyt vár a metróépítéshez is. *

Érdekes, erről a vissza-nem-téritendő segély(ek)ről a magyar média hallgat. (MTI, TőzsdeFórum, Privátbankár, HVG)




* Hungary also expects to receive 305 million euros worth of non-refundable aid from the European Cohesion Fund for the sewage treatment plant and will also seek similar funding for the subway line.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home