Saturday, July 16, 2005

Törököt fogott a magyar média (?)

Valóságos krimit ír Mehmet Karcsi ügye kapcsán a magyar médiáról egy (angol nyelvű) török hírportál. Zaman, az első török napilap az Interneten – ahogy magát angolul reklámozza – azzal vádolja a magyar médiát, hogy Törökország EU-s csatlakozásának támogatását, - mint egy előfeltételként - egy kis fiú Magyarországnak való kiadatásához, visszaadásához köti. A napilap elismeri, hogy a török apától és magyar anyától származó nyolc éves kisfiút édesapja elrabolta, és magával vitte Törökországba. A további fejleményekben azonban elmarasztalja a magyar médiát, és új megvilágításba állítja a történteket.

Zaman interjút készítette az apával és gyermekével, mely – állítása szerint – megváltoztatta a magyar sajtó addigi álláspontját, azaz az addig annyira védett anyjáról kiderült, hogy átverte a (magyar) médiát. Most már ott tart az ügy – a Zaman szerint -, hogy az anyát, Papp Julianna Edinát a közvélemény félrevezetésével vádolhatják. A magyar újságírók, attól tartva, hogy nehezen tudják megváltoztatni a magyar közvéleményt az általuk kialakított hamis képről, DNS vizsgálatra hajszál mintát kértek a gyermektől.

A múlt héten magyar újságírók érkeztek Törökországba, hogy meghallgassák az apát és fiát, miután a Zaman még májusban interjút készített az anyával. A Duna TV-től Szekeres Szabolcs, a Blikk-től pedig Csikós Klaudia is tagja volt az ötfős magyar média csoportnak, akik az apával és ügyvédjével egy szállodában találkoztak volna, majd két nap múlva Mehmet Karcsival is beszélhettek. Az a (rém)hír terjedt el, hogy a delegáció tagjai közül négynek diplomáciai útlevele van, kettő, pedig valójában rendőr, és az Interpol emberei, akik el akarják rabolni Karcsit. Szerencsére ez a feltételezés vaklárma volt. – írja a török napilap.

Aztán beszéltek a gyermekkel is, aki kijelentette, hogy nemcsak a mamája verte, hanem annak új férje Bogos Attila is. Majd egy élő közvetítés keretében a Duna Tv-ben az anya arra kérte a magyar újságírókat, hogy nézzék meg a gyerek csuklóján levő dudorodást, mivel Karcsi megnyilvánulásai annyira a mama ellen szóltak, hogy nem hitte, hogy saját gyermekével beszél telefonon. Két újságíró is bizonyítottnak érezte a személyazonosítást, mivel Mehmet Karcsi kezén valóban ott volt a dudor.

A tv közvetítést követően Szerekes úgy nyilatkozott a török napilapnak, hogy eddig – az anya elmondására támaszkodva – meg voltak győződve, hogy valamiféle török maffiával állnak szemben. Most azonban nagyon nehéz lesz elmondani a magyar közvéleménynek, hogy szó sincs erről. „Azt fogják hinni, hogy összejátszunk velük” – mondta (állítólag) a Duna TV-s Szekeres Szabolcs. Hasonló véleményen volt a Blikk újságírója, Csikós Klaudia is.

Végül Zaman megállapítja: Hogy Törökországban senki sem tudott a gyermekrablásról. Csak akkor figyeltek fel rá, amikor magyar részről a média diplomácia szintre emelte az ügyet, és Törökország EU tagságának támogatását tette az ügytől függővé. Az európai médián kívül az amerikai és a kanadai is magyarok mögé állt, és Gyurcsány Ferenc személyesen kérte Erdogán török miniszterelnököt, hogy adják vissza a gyermeket. A napilap megjegyzi: elsőként ők hozták nyilvánosságra, hogy apa és fia Törökországban bujkál.


* Érdekes, a magyar hírkeresőprogramok erről nem szólnak. (utolsó hír kb. egy hónapos) Az MTV is csak a Kékfényben foglalkozott az üggyel. A Duna Tv pedig igen szűkszavú hírben.

3 Comments:

At 10:18 AM, Anonymous Anonymous said...

barátom, magyar médiáról bármi rosszat bármikor, de jelen esetben rossz volt a kulcsszó:
http://www.hirkereso.hu/search?q=karcsi

 
At 11:13 AM, Blogger Pocakos said...

Köszi! ;-)
Ez csak azt bizonyítja, hogy Törökországban „Mehmet” néven ismerik a kisfiút (érthető módon, hiszen az általam ismertetett cikk török újságból származik, méghozzá abból, amelyik „ráállt” erre az ügyre. Viszont a magyar média „Karcsika” névvel próbál a jónépre hatni. Itt látható, igen plasztikusan, az újságírás(?) hatása a közvéleményre, ill. annak befolyásolására. A megadott kulcsszó alapján két cikket tartok figyelemreméltónak: a Reggel júl. 09.-i számát
http://reggel.hu/index.php?apps=cikk&cikk=17033&fr=hk
és az RTL Klub beszámolóját a magyar újságírók törökországi „kalandjáról”
http://www.online.rtlklub.hu/hirek/hazank/?id=0507203916
amiről a Zaman is tudósít. Jól kiolvasható a politika és a propaganda is e két magyar és a török újság tálalásából. Míg magyar oldalról (buta, suta módon)mindent megmozgatnak a gyermek visszaszerzésére, addig a török fél (ez alapján) tovább megy, és az EU tagságot is beleveszi a történetbe. Hajlok arra, hogy a török félnek adjak igazat. Egy ilyen „piti ügy”-ben, miért kell a magyar miniszterelnöknek – akárcsak – megszólalnia, és – ha igaz a török állítás – az EU felvételhez kötnie, azzal „zsarolnia”?

 
At 6:31 PM, Anonymous Anonymous said...

This comment has been removed by a blog administrator.

 

Post a Comment

<< Home