Wednesday, July 13, 2005

Honismeretből elégtelen

Láttam a Népszabadságban (nol) a roma gyerekekkel, ill. a mo.-i szegregációval foglalkozó Financial Times cikk ismertetését. Gondoltam, előbb elolvasom az eredetit (a nol cikk első sorában van megadva a link), és csak aztán nézem meg, hogy „mit csináltak belőle” – magyarul. A FT cikk első bekezdésében ír a „Fazekas Henrik” általános iskoláról. Nem tudom, ki (volt) Fazekas Henrik, de ha róla nevezték el a sulit, ám legyen. A második bekezdésben is szerepel Fazekas, és ellenpéldának a "Komlos" ált. iskola. Komlós-ról sem ugrott be igazán senki, - talán az irodalomból: Komlós Aladár. Az angol nyelvű cikk harmadik bekezdésében azonban megjelenik a két szembeállított iskola neve: "...Fazola-Komlos...". Majd a FT cikk legvégén, az utolsó bekezdésben, az önkormányzat oktatási osztályvezetője Kormos Vilmos még egyszer nyomatékosan (angolul és magyarul is félreérthetetlenül) szól a kialakult helyzetről: „….. Mr Kormos claims the Komlos and Fazola schools ….” Világos! Fazola Henrik-ről van szó! Arról a híres lakatos- és kovácsmesterről, akinek fantasztikus (vármegye) kapuja Egerben látható, és akiről még általánosban tanultam, hogy Miskolc környékén vasgyárat alapított. Innen már csak egy kattintás volt a „Google”-ban, hogy bizonyságot szerezzek:

Komlóstetői Általános Iskola
3533.Mc., Olvasztár u. 1
Fazola Henrik Általános Iskola
3533.Mc., Téglagyár u. 3.

Vajon, a fordítónak, pláne a szerkesztőnek, ez miért nem tűnt fel? Nem olvasta végig a cikket (angolul), vagy nem járt Mo.-on általános iskolába? Bárhogy is történt, honismeretből elégtelen.

2 Comments:

At 1:11 AM, Anonymous Anonymous said...

Kormos Vili bácsinál anno a Földesben verset kellett tanulni - igazgatói megrovás helyett -, ha rossz fát tettünk a tűzre. először a Petőfi "K... Vilmos barátomnak" c. művét. nagy arc volt az öreg! :D

 
At 6:46 PM, Anonymous Anonymous said...

Fazekas Henrik = Harry Potter :D

 

Post a Comment

<< Home