Tuesday, July 12, 2005

Mit keres Juhász Pekingben?

Két órája jelentette a kínai hírügynökség, hogy a Pekingben tárgyaló magyar védelmi miniszter, Juhász Ferenc, találkozott a kínai elnökhelyettessel. Kínai részről a szokásos közhelyek hangozttak el, mint például a Kínai Népköztársaság megalakulása óta baráti kapcsolat van a két ország között, és azok gyümölcsözően fejlődnek, valamint kölcsönösen tisztelik egymást, és nem avatkoznak bele egymás belügyeibe. Juhász válaszában – a Xinhua szerint – kijelentette, hogy Magyarország az “egy Kína” politika, és a partneri kapcsolat híve.
Ebből én két dologra következtetek:
1. Magyarország, ill. a magyar kormány Tajvan (békés?) bekebelezése mellett van.
2. Mit keres Juhász Pekingben? Fegyvert akar venni vagy eladni? Az első pont szerint eladni.
Érdekes, hogy az utóbbi időben mennyire megélénkült a magyar diplomácia(?) Kína irányába. Ugyanakkor a magyar média alig tesz rólunk említést. Lásd a “Veres-ügyet”( Hol volt Veres és Hol van Veres). Vagy a kínai hírügynökség június 07.-i jelentését * Petrétei igazságügyi miniszter Pekingi útjáról.



* China, Hungary to enhance law, justice cooperation China is ready to enhance cooperation in law and justice fields with Hungary, State Councilor Zhou Yongkang told visiting Hungarian Minister of Justice Jozsef Petretei on Monday.... http://english.people.com.cn/200506/07/eng20050607_188767.html 2005.06.07

0 Comments:

Post a Comment

<< Home