Friday, July 08, 2005

Zentai szabadlábon

Ameddig a hazai média (Charles) Zentai Károly letartóztatásáról számol be, addig a háborús bűnökkel vádolt idős férfi már vissza is tért otthonába. Ugyanis a tegnap (pénteken) kora délután bíróság elé vitt Zentait, Paul Heany bíró AUD 50. 000- óvadék és AUD 50.000.- biztosíték ellenében, valamint útlevele leadása, és a rendőrségen heti három alkalommal való jelentkezés fejében szabadlábra helyezte, azaz hazaküldte.

A helyi lapok írják, hogy letartóztatása előtt kint volt a temetőben felesége és édesanyja sírjánál, valamint részt vett egy magyar barátja temetésén, ahol szemmel láthatóan konfrontálódott a jelenlevőkkel.

Zentai ügyvédje úgy látja, hogy a komoly szívbeteg idős embernek kockázatos lenne egy repülőút, és az elmúlt hónapok is igencsak megviselték egészségi állapotát. Ha mindezek ellenére a bíróság Zentai Károly kiadatása mellett dönt, akkor ö lesz az első ausztrál állampolgár, akit háborús bűnök vádjával Ausztrália kiad egy idegen országnak. A dolognak azért van némi pikantériája, hiszen Zentai magyar állampolgár is, aki ellen 1948 óta van elfogató parancs kiadva Magyarországon. Idén januárban pedig (még) úgy nyilatkozott, hogy a vádak tisztázása érdekében hajlandó (saját jószántából, és költségére) Magyarországra jönni/menni.




.
A Zentai story

.

1 Comments:

At 2:17 PM, Anonymous Anonymous said...

Várható volt, hogy nem csukják be kora és egészségi állapota miatt, meg persze pénz kérdése is, de ez ott nem probléma.Szerintem soha nem jön Magyarországra és nem fog magyar börtönben ülni. Addig fogják húzni, mig oka fogyottá válik a probléma!

 

Post a Comment

<< Home