Monday, July 11, 2005

Még mindig Zentai

Megint valamit nagyon félreértett a magyar média. A hirkereso.hu szerint szinte valamennyi internetes sajtó mutáció kész tényként közli, hogy (Charles) Zentai Károlyt Ausztrália kiadja Magyarországnak. Ezt a Jerusalem Post hajnali, ill. most délutáni hírére, pontosabban annak címére alapozzák.

Jul. 11, 2005 0:47 Updated Jul. 11, 2005 15:12
Australia okays extradition of alleged Nazi war criminal

Pedig ez csak részigazság! Hiszen a cím magyarul: „Ausztrália okézta (engedélyezte) az állítólagos náci háborús bűnös kiadatatását
Majd a cikk első bekezdése megismétli a főcímet, azzal kiegészítve, hogy
"......Chris Ellison ausztrál igazságügyi miniszter pénteken jóváhagyta (…) Zentai kiadatási kérvényét. A rendelet lehetővé teszi, hogy Zentait a Budapesten elkövetett bűneiért perbefogják...". * Csak arról feledkezik meg a cikk és írója, hogy az igazságügyi miniszter jóváhagyásával csak elindította azt a procedúrát, aminek a vége valóban Zentai kiadatása lehet. A valóban fennálló jogi helyzetet már tegnap ismertettem. És aki figyelmesen olvassa a JP cikkét – nemcsak a címét! – az találhat erre utalást is, méghozzá, Efraim Zuroff-tól, a Simon Wiesenthal Központ igazgatójától, aki megjegyzi: „a probléma most az, hogy Zentainak sikerül-e kijátszania a rendszert, és kibújnia a kiadatás alól.” ** Kár, hogy a magyar média (beértve az MTI-t is) ennyire felületesen közvetít erről az egész világ által figyelt (média) eseményről.

Az ausztráliai zsidó közösség is figyeli a fejleményeket. Ezen az oldalon olvasható, hogy az AJN (Australian Jewish News – ausztráliai zsidó hírek) kapcsolatba lépett a magyar nagykövetet helyettesítő Bozsik Bélával, akitől megtudták, hogy Magyarországon hadbíróság elé állítják Zentait, mivel, mint katona követte el bűnét. Ez, szerintem, csak nehezíti a kiadatást, hiszen mint írtam a kétoldalú szerződés kiköti: „...kiadatatás megtagadható, ha a vádlott kora, egészségi vagy személyi állapota olyan, hogy a kiadatatás igazságtalan, zsarnoki, összeférhetetlen, összeegyeztethetetlen a humanitárius körülmények tekintetbevételével vagy túl szigorú büntetés várhatna rá.

Meglepő, hogy a magyar nagykövetet helyettesítő Bozsik Béla a HírTv szerint az ausztráliai magyar nagykövetség első titkára.
Az new-zealand-i magyar külképviselet web-oldala szerint, viszont tanácsos Bozsik Béla (nagy)követségi beosztása, titulusa.
Az MTI szerint, pedig Bozsik Béla a nagykövetség első beosztottja

Különben a legkorrektebb információt a Zentai ügyről, ill. annak állásáról az RTLKLub adta, igaz ők is optimistán csak „több hónapos” procedúráról írnak, az ausztrál szakértő „legalább egy évé”-vel szemben.

Időközben egy izraeli hírportál is felfedezte az általam már tegnap közölt újságcikket, és arra hivatkozva már jelzi, hogy a kiadatás el fog húzódni.

A legfrissebb jelentés pedig a (helyi idő szerint) ma esti tv-riport a közszolgálatiban, melynek szövege itt olvasható. A lényeg: valóban szeretnék felgyorsítani a kiadatást, de azt nem igazán lehet.......

* Australia's Justice Minister Chris Ellison approved a request on Friday for the extradition of alleged Nazi war criminal Charles Zentai to his native Hungary. The order will allow Zentai to be prosecuted for crimes in Budapest, including the 1944 murder of Peter Balazs.

** The concern now, says Zuroff, is that Charles Zentai will be able to "abuse the system" and avoid extradition.

.

A Zentai story

.

1 Comments:

At 8:35 PM, Anonymous Anonymous said...

Fenntartom a véleményem!

 

Post a Comment

<< Home