Sunday, July 10, 2005

Apróságok

Apróságok, de azért nem árt tudni, hogyan is működik a (magyar) média. Még pénteken, amikor a hazai média a letartóztatásról írt és beszélt, én már – magyar idő szerint háromnegyed kilenckor (08:44 pm – 20:44) - bejegyeztem, hogy Zentai szabadlábon van. Ekkor Perth-ben már szombat 02:44 am, azaz hajnali háromnegyed három volt.

Az index.hu az MTI-re hivatkozva szinte hajszálpontosan egy nap késéssel: szombaton 20:40-kor jelentette ugyanezt.
Azaz, majdnem ugyanezt! Hiszen, közben valószínűleg az MTI hozzájutott a BBC-nek megfelelő ausztrál közszolgálati ABC szombat reggeli hírműsorának anyagához, mivel azt szinte szó szerint idézi. Az ABC országosan reggel nyolckor sugárzott műsorában elhangzott interjú (teljes) szövegét a rádió honlapja 08:16-os időponttal jelöli.

A szombat reggeli (keleti parti, Sydney-Melbourne-Canberra) negyed kilences (08:16 am) időpont megfelel, a szombat hajnali negyed egyes (00:16) magyar időnek. Ennek ellenére, csak szombat este került ki az index.hu oldalára, és kora estétől volt hallható, látható, olvasható a hazai médiában. A hirkereso.hu szerint elsőnek a MTV hozta, mint az MTI hírét ((MTV - Híradó, 2005.07.09 19:39:54)

De nem is ez az érdekes, hanem a „tálalás”, pl. az index.hu

„…….A 83 éves magyar származású férfit helyi idő szerint aznap késő este meg is hallgatta a város egyik bírósága, majd óvadék ellenében szabadlábra helyezte, ami kiadatási eljárás esetében igen ritka, ugyanakkor az is tény, hogy Ausztrália még soha nem adott ki háborús bűnöst. ….”

Nos, a helyi újságok szerint

„…..The 83-year-old appeared shaken and nervous as he was led from his Willeton home in suburban Perth by Australian Federal Police officers shortly before 4pm yesterday …..”
(…)
„Mr Zentai appeared at a special late sitting of the Perth Magistrates Court…”

Magyarul: Az 83 éves zaklatottnak és idegesnek látszott, amint a szövetségi rendőrök röviddel (délután) négy óra előtt otthonából elvezették. Zentai megjelent a perth-i bíróság egy külön késői ülésén.

A szombat reggeli ausztrál rádióműsorban, pedig ez áll:
".....appeared in Perth's Magistrate's court last night........."

A „last night” nem „késő estét”, pláne nem „utolsó éjszakát ” ;-) jelent, hanem „előző napot” – legalábbis ausztrálul. A munkahelyeken „good night”-tal búcsúznak az emberek, amiben persze van némi kedvesség ill. irónia, ami a magyar „mára befejeztük”-nek, vagy a ”tegyük el magunkat holnapra”-nak, vagy "itt éjszakázol?"-nak felel(ne) meg. Talán az „előző nap estéje” a legjobb megközelítés, ami viszont kb. délután öt órától, azaz a munkaidő lejártától (vagy a naplementétől) számítható. De semmiképpen nem jelent „késő estét”.

A magyar hírek ugyanakkor nem emelik ki, hogy pontosan mit is tarkar az az "óvadék" (AUD 50. 000- óvadék + AUD 50.000.- biztosíték, valamint az útlevel leadását, és a rendőrségen heti három alkalommal való jelentkezést). Ugyancsak nem szólnak a kiadatás menetéről, vagy például arról az "együttérzés"-ről, ami egy ausztrál állampolgárt övez hazájában.

Most, talán fejemet veszik - egyesek -, de az állampolgárság nagyon komoly kötelék, hiszen az államnak kötelessége polgárait (meg)védeni a világ bármely pontján, az "idegen hatalmak, országok" ellen. Ausztrália "bevándorló ország", azaz befogadó, menedéket nyújtó, és egyúttal lehetőséget adó ország az újrakezdéshez. Ezért az emberek tudatában az összetartozás sokkal többet jelent, mint Mo.-on a "nemzeti öntudat" vagy az állampolgárok védelme. Zentai új életet kezdett, és "jól viselkedett" - talán épp a bűntudata és a felelősség alóli kibújása miatt. Környezete rendes embernek ismerte meg. Több mint ötven év alatt volt erre idő és mód. Ezért a vádakat sokan nem akarják elhinni, mint például John Flynn atya, a helyi vallási vezető (aki neve alapján ír származású, ergo katolikus). Nagy felelőssége van az államot képviselő igazságügyi miniszternek is a kiadatás helyességét illetően. Ezért a helyi törvényeket igen alaposan tanulmányozni kell, hiszen a külföldön elkövetett bűnök miatti felelősségre vonást is szabályozzák ezek a törvények, pláne, hogy bűntettét nem, mint ausztrál követte el! Zentai ügye jogilag valóban bonyolult, ezt próbálja kihasználni a védelem is.


.
A Zentai story



.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home