Tuesday, July 12, 2005

A levél

Most került a net-re John Flynn katolikus pap levele az ausztrál igazságügyi miniszterhez, Zentai ügyében. Flynn atya – mint írja – több mint 30 éve ismeri a háborús bűnökkel vádolt ausztrál állampolgárt, perth-i lakost. Leírja, hogy ellentétben a miniszterrel, ö szinte napi kapcsolatban áll Zentaival, és más véleménye alakult ki a vádlottról, mint olyannak, akit – esetleg – politikai nyomás (rábeszélés, meggyőzés) befolyásol. Flynn atya kitér a vádra is, mikor zárójelben megkérdezi: Hol a fegyver? Hol vannak a töltények, az ujjlenyomatok? A DNS vizsgálat? Kik az élő tanúk? *

Szerintem ez az a pont, amikor az eddigi jogi herce-hurca át fog csapni emocionális, előítéletekkel teli megítélésbe. Ezt hívják a közvélemény befolyásolásának. Megértem a katolikus papot, aki védi „nyáját”, megértem Zentai környezetét, akik egy törvénytisztelő (sic) embernek ismerték meg, és nehezen tudják elképzelni a vád valódiságát.
Ugyanakkor megértem azokat is, akik a szörnyű, kegyetlen gaztett elkövetőjének fejét követelik. De vajon a két személy egy és ugyanaz-e? Az a gyanúm, hogy igen. Hiszen januárban Zentai még nagymellénnyel mondta, jelentette ki a tv kamerák előtt, hogy becsületéért, igazáért képes Mo.-ra is elmenni/jönni. Azóta erről szó sincs. Sőt. És ami számomra feltűnő: egy percig sem tiltakozott, hogy pl. összetévesztik valakivel. (mint ez az ukrán Demjanjuk esetében volt).



* Where’s the gun? Where are the bullets? Where are the fingerprints? Where’s the DNA? Who are the living witnesses?




.
A Zentai story


.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home