Wednesday, July 13, 2005

Elkezdődött

Elkezdődött, amire – sajnos – számítottam. Eddig a jog, a kiadatás jogi problémái, ill. dilemmái foglalkoztatták a médiát. Most azonban elkezdődött a „bulvárosodás”, az érzelmekre ható csata, önkényes ítélkezések egy ember felett, akit szörnyű tettek elkövetésével vádolnak, vagy csak gyanúsítanak? A katolikus pap nyilvánosságra hozott levele, Zentai védelmében, megtette hatását, - mint arról az ügyre „ráállított” újságíró: Paige Taylor írásaiból kitűnik a The Australian oldalain. Néhány órája a net-en is elérhető cikkében már a reakciókról olvashatunk.

Flynn atya levele a miniszterhez igencsak felkorbácsolta a kedélyeket. Elsősorban a zsidó közösségben, pontosabban annak vezetőit késztette megnyilatkozásra, állásfoglalásra. Az egyik ausztráliai vezető azon csodálkozik, hogy Flynn atya miért próbál véleményt mondani, amikor még senki sincs olyan helyzetben, hogy megítélje: Zentai bűnös vagy ártatlan. „Nagyon szép dolog, ha egy vallási vezető a belső emberi jóságról szól, de van felelősségtudat- és érzés is, ha valaki bűnt követett el, akkor bűnéért bíróság előtt kell felelnie.” - mondta Jeremy Jones elnök. Ennél keményebben fogalmazott a Simon Wiesenthal Központ jeruzsálemi igazgatója, az Utolsó Lehetőség akció vezetője, Efraim Zuroff: „Úgy tűnik ez egy teljesen automatikus reakció egy barát részéről, aki nem fogja fel, hogy milyen következményekkel jár az igazságszolgáltatás ellenzése.

Közben Flynn atya közölte, hogy soha nem beszélt Zentaival a vádról és hiba volt fegyverről meg lőszerről beszélnie, de azt hitte, hogy fegyveres gyilkosság történt. Ennek ellenére hisz hívének ártatlanságában.

Megszólalt Ellison szenátor, igazságügyi miniszter is, aki elutasította Flynn atya javaslatát, hogy találkozzék Zentaival. A miniszter szerint nem lenne helyes, ha elfogadná az atya meghívását, de megígérte, hogy a levelet figyelembe fogja venni a bírósági döntés utáni mérlegelésében.

Addig pedig tele lesz a (világ)sajtó személyes és személyeskedő, pro és kontra véleményekkel Zentairól és ügyéről.



.
A Zentai story


.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home