Monday, July 18, 2005

Zentai ürügyén

Magyar idő szerint ma hajnalban (18.07.05. 03:49-kor) került a világhálóra egy egyetemi oktató(nő) írása a Zentai ügy kapcsán. Semmi újat nem tartalmazott akár a holnapi (július 19.) tárgyalással, akár pedig a kiadatási procedúrával kapcsolatban. Ezért nem is tartottam fontosnak külön megemlíteni blogomban. De, mint látom az MTI jóvoltából két orgánum is „lecsapott rá”: a Népszabadság Online kiadása (nol) és az MTV Híradója. ***

Az írás nem viszi előre az „ügyet”, se pro, se kontra. Nagy általánosságokról beszél, pardon ír a szerző, akinek szakterülete a Közel-Kelet, az izraeli-palesztin viszony, probléma, konfliktus. Ezenkívül az az internetes portál, ahol a cikk napvilágot látott, nem képviseli a hivatalos ausztrál álláspontot. Ez egy fórum (National Forum = Nemzeti Fórum), ahol mindenki elmondhatja véleményét. Így tette Leanne Piggott is. Azonkívül, hogy a bűnök (pláne az emberiség ellen elkövetett háborús bűnök) nem évülnek el sohasem, sajnos semmit sem tudunk meg a Zentai-ügyről. Hiszen, azt felemlegetni, hogy (ismert) nácikat az ausztrál hatóságok tudtával engedték be az országba, Zentaira nem áll! Ellenben az való igaz, hogy a hidegháború idején a kommunista országokból (SZU és Varsói Szerződés államai) érkezőket, nem adták ki egy olyan totalitárius rendszernek, amelynek jogrendszere nem felelt meg a Nyugatinak, mivel félő volt, hogy a visszatoloncoltakra sokkal keményebb büntetés (esetleg halál) várhat, mint abban az országban, ahova menekült, tartózkodott, élt. Igen, ez a passzus valóban benne foglaltatott az ausztrál kiadatási törvényben, amit aztán 1999-ban kivettek belőle azzal, hogy ezentúl a háborús bűnösöket is úgy kell kezelni, mint a közönséges bűnözőket. Leanne Piggott asszony azonban egy dolgot nem vesz figyelembe: Zentai esetében ausztrál állampolgár kiadatásáról van szó! Az egyetemi oktatónő arra nem tér ki, hogy hány saját állampolgárát, azaz ausztrál állampolgárt adott ki eddig Ausztrália idegen országnak – leszámítva az angol nyelvterületet, ill. a Commonwealth-et, - azaz US, Canada és Nagy-Britannia, melyekkel külön speciális kiadatási szerződése van Ausztráliának. Új-Zélandról nem is beszélve!



*** Bezzeg, a magyar média "nem kapta fel” az AJN (Australian Jewish News) múlt csütörtöki (július 15.) vezércikkét, melyben Dan Goldberg (is) szkeptikusan ír Zentai kiadatásáról. Azzal fejezi be írását, hogy bármilyen kimenetele lesz is a bírósági eljárásnak, az igazságügyi miniszternek köszönhetően legalább megbélyegezték azt az embert (Zentai), aki brutálisan meggyilkolt egy ártatlan zsidó fiút.



.
A Zentai story




.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home