Monday, August 22, 2005

Újabb magyar háborús bűnös Ausztráliában?

Egy munkáspárti képviselő, Michael Danby, a hétvégén említést tett egy Ausztráliában élő (egykor) magas rangú nyilas párttagról a 89 éves Polgár Lajosról. Az előkerült dokumentumok szerint Polgár Lajos nyilas ifjúsági vezető volt, és a Szálasi kormány tagjának, az egykori makói körorvos, dr. Gera József pártépítési vezető titkára. (Gerát Szálasival együtt végezték ki 1946-ban). Polgár Lajos nem tagad semmit, sőt azt állítja, hogy akkoriban (1944/45) mindenki zsidóellenes volt. Melbourne-i (Ferntree Gully) lakásán készült interjúban arra emlékeztet, hogy a haláltáborokba történt deportálásokat nem a nyilasok végezték, mert akkor nem is voltak hatalmon. Állítása szerint a Nyilaskeresztes Párt nem volt antiszemita, legfeljebb zsidóellenes, mint a háború idején mindenki. A háború után zsidó kézbe került az ország és minden nyilas vezetőt felakasztottak, akik közül egyik sem volt bűnös, abszolút ártatlan emberek voltak.

1949-ben Kardos Lajos néven érkezett Ausztráliában. Állítása szerint még 1944 decemberében változtatott nevet Mo.-on, hogy elkerülje a felelősségre vonást, az akkor már láthatóan bukásra ítélt nyilas uralom után. Majd Ausztráliában ismét visszavette eredeti nevét.

A hírre már reagált a Simon Wiesenthal Központ jeruzsálemi igazgatója, Efraim Zuroff, aki szerint különbséget kell tenni egy Holocaust tagadó és egy náci(nyilas) háborús bűnös között. Az igazgatót Polgárnak a nyilas pártban kifejtett tevékenysége, aktivítása érdekli, mivel – véleménye szerint – a Nyilaskeresztes Párt aktívan részt vett a tömeggyilkosságokban.

Mr Danby, a szövetségi parlament munkáspárti képviselője arra kíváncsi, hogy 1949-ben hogyan engedték be a náci szimpatizánsokat Ausztráliába. „Ez az ember egyértelműen egy magas rangú, beosztású tisztségviselő volt a náci vezetés egyik csatlós államában. Azt akarom, hogy az ausztrál kormány (állam) nyomozza ki, derítse ki, hogy hazudott-e ez az ember, amikor Ausztráliába érkezett. Engem nem érdekel, hogy ez 50 éve történt.” - jelentette ki Michael Danby ausztrál parlamenti képviselő.

2 Comments:

At 3:57 PM, Anonymous Anonymous said...

ez mikor pattant ki? az imént beszélt a kolléganőm a wiesenthal központ mo-i munkatársával, aki azt mondta, hogy már a kiadatási szakaszban vannak...

 
At 4:25 PM, Blogger Pocakos said...

Mint láthatod, magyar idő szerint ez tegnap kora esti hír. A net-en való megjelenése után kb. három órával írtam. A szövegből kiderül, hogy Mr. Danby a hétvégén hozta fel a témát. Azt illik tudni, hogy Mr. Danby az egyetlen Jewish képviselő a szövetségi (Canberra) parlamentben, így szívén viseli ezt az „nácitalanítási” témát. Az infód téves!!! Kérdezd meg a kolleganődtől, hogy kinek és miért adnák ki? Kérte valaki is? (pl. a magyar állam). A cikkben megszólaló Wiesenthal Központ jeruzsálemi igazgatója is csak azt mondja: „meg kell állapítani, hogy Holocaust tagadó vagy háborús bűnös”. Még ez sem tisztázódott !!! akkor kinek kellene kiadni? Ki kérte? – kérdem még egyszer. Mr. Danby is csak azt puhatolja, hogy hogyan érkeztek ezek az emberek Ausztráliába. Valószínűleg azt tervezi, hogy az US-hez hasonlóan egy olyan törvényt alkossanak meg, hogy aki ideérkezésekor hazudott, azt meg lehessen fosztani (kapott) állampolgárságától, és ki lehessen toloncolni az országból. Kiadatásról szó sincs! (jelenleg)Tetszik érteni?!

 

Post a Comment

<< Home