Sunday, August 28, 2005

Szakállas hír

Már a neten az első feketelista a légitársaságokról
Index
2005. augusztus 27., szombat 10:44

Nagy-Britannia nyilvánosságra hozta, melyek azok a légitársaságok, melyek nem működhetnek az országban. Franciaország és Belgium a napokban hozza nyilvánosságra a feketelistát, az EU pedig 2006-ra állít össze egy Európai listát a nem megbízható társaságokról.

Olvasom az index első mondatait, majd az utolsót:

Nagy-Britannia pedig már nyilvánosságra is hozta, szerintük mely légitársaságok nem felelnek meg az alapvető biztonsági követelményeknek. Eszerint Tadzsikisztán, Szváziföld, Sierra Leone, Libéria, Egyenlítői Guinea és a Kongói Demokratikus Köztársaság légitársaságai nem repülhetnek Nagy-Britanniában.

Itt csak egy baj van! De nagy !!! - azzal a bizonyos "már"-ral. Ugyanis, azt a brit listát, amit itt az index.hu most „közöl”, már másfél évvel ezelőtt, 2004 január 08-án a BBC internetes oldalán olvasható volt !

Még pedig az egyiptomi Sharm-el-Sheik-nél lezuhant, és főleg francia turistákat szállító (egyiptomi) Flash Airlines (Flight 604) tragédiája után, mely 148 (135 utas + 13 személyzet) emberéletet követelt 2004. január 04-én.

A másfél évvel ezelőtt Londonban nyilvánosságra hozott listán szerepel: valamennyi légitársaság, melyet Egyenlitői Guinea, Gambia, Libéria and Tadzsikisztán üzemeltet, kitiltva Nagy-Britannia légteréből. Ezenkivül feketelistára került a Sierra Leone-i Star Air és Air Universal, a Cameroon Airlines, az Albanian Airlines és a Kongói Demokratikus Köztársaság Central Air Express légitársasága.

Az Egyesült Királyság azután hozta - szokatlan módon – nyilvánosságra ezt a „listát” 2004 elején, hogy előzőleg már Svájc megtette ezt. A svájciak már korábban nyilvánosságra hoztak egy „feketelistát”, azokról a légitársaságokról, amelyeknek gépeinek nem csak a landolást, de az ország feletti átrepülést is megtiltotta a svájci polgári légiközlekedésügyi hivatal Bazl (Bundesamt für Zivilluftfahrt)

Silk Way (Azerbaijan/Belgium)
Flash Airlines (Egypt)
Hemus Air (Bulgaria)
Jr Executive (Lebanon/USA)
Premium Air Shuttle (Nigeria)
Dniproavia (Ukraine)
GIR Jet (Spain)

Ez alól kivétel az azerbajdzsáni-belga Silk Way légitársaság egyetlen teherszállító Boeing gépe.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home