Saturday, September 03, 2005

A pápa és a Solidarność 1980

folyt.
Sok megemlékezés hangzott el és íródott a független lengyel szakszervezet, a Solidarność megalakulásának 25. évfordulója alkalmából. Véleményem szerint valamennyi megemlékező, „helyzetelemző” megfeledkezett egy nagyon lényeges, ha nem sorsdöntő eseményről, mely nélkül ez a mozgalom nem jöhetett volna létre: Karol Wojtyla pápává választásáról.

Lássuk kis kronológia második részét (1980), amiből talán követhető II. János Pál tettei hazája, népe és a kelet-európai népek függetlenségévé válásának útján.

1980

május 07
- A lengyel katolikus egyház felszólítja a hatóságokat, hogy szüntessék be a „szakadár” nézeteket valló polgárok üldözését a belső béke érdekében.

július
- 150 gyár 50 ezer munkása sztrájkol országszerte a hús áremelés miatt.

augusztus 08
- II. János Pál először tesz említést a lengyelországi eseményekről, a Solidarność-csal kapcsolatban.

augusztus 14
- Sztrájk a gdanski hajógyárban, mert politikai tevékenységük miatt kirúgtak két munkást (Lech Wałęsa és Anna Walentynowicz). A sztrájkbizottság a két dolgozó visszavételén kívül követeli az 1970 decemberi sztrájk leverésekor megöltek emlékére emlékmű állítását. 1970 decemberében egy héttel karácsony előtt áremeléseket jelentettek be. A véres események miatt Gomulkának távoznia kellett a párt éléről, és a Sziléziába tankot nem küldő Edward Gierek lett a párt főtitkára.

augusztus 16
- A gdanski hajógyár igazgatója hozzájárult a béremeléshez, de semmilyen politikai engedményre nem hajlandó. A sztrájkot lefújták, de közben több mint 20 gyár küldötte érkezik a helyszínre és Lech Wałęsa-t a sztrájk folytatására kérik.

augusztus 17
- Jankowski atya misét tart a hajógyár előtt és az istentisztelet után felállítanak egy fakeresztet azon a helyen, ahol az 1970-es sztrájk részt vevői megölték.


augusztus 21
- A lengyel kormány tárgyalóküldöttséget küld a sztrájkoló hajógyári munkásokhoz Gdansk-ba (Danzig) és Szczecin-be (Stettin). Hamarosan egész Lengyelország sztrájkol, beleértve a sziléziai bányászokat is.

augusztus 30
- Megállapodás születik a szczecin-i munkástanács és a kormány képviselője között. Gdansk-ban késik a megállapodás, mert az ottani sztrájkbizottság valamennyi politikai fogoly szabadon bocsátását (is) követeli.

augusztus 31
- 17:00 Mieczyslaw Jagielski, a kormány képviselője bejelenti, hogy valamennyi politikai foglyot 24 órán belül szabadon engedik. A végleges megállapodást a sztrájkbizottság nevében, mely több mint 500 (állami) vállalatot képviselt, Lech Wałęsa írja alá. A legfontosabb pontja a megállapodásnak a Szolidaritás független szakszervezet létrehozásának engedélyezése.

október 04 - 05
- A Központi Bizottság űlésén a betegség(?) miatt távollévő Gierek helyett Stanislaw Kania-t választják a párt elsőtitkárának.

november 10
- A varsói bíróság csak most véglegesíti a Solidarnosc engedélyezését, úgy ahogy azt még szeptemberben beadták. Ugyanis október 24-én az engedély első kiadásakor kiderült, annak bizonyos pontjait a bíróság önkényesen megváltoztatta.

december 01
- A KB meghatározza az új irányvonalat és kiadja az új jelszót: „Igen a megújulásra, nem az anarchiára”

december 16
- A lengyel kormány és pártvezetés vezetői megjelennek az 1970-es sztrájk áldozatainak emlékművénél Gdansk-ban. Jelezve, hogy változás van Lengyelországban. A pártot Kania, a kormányt Jaruzelski vezeti.

december 30
- II. János Pál apostoli levelében kinyilatkoztatja, hogy Szent Ciril és Szent Metód mellett Szent Benedek Európa védőszentjei.



.
1976-1979, 1980, 1981, 1982-1985

0 Comments:

Post a Comment

<< Home