Thursday, September 01, 2005

Dán királyi esélyegyenlőség

Egy ausztrál blog a dán trónörökös trónörökösének nemével foglalkozik. Hogy érthetőbb legyen. A jelenlegi dán királyi örökösödési törvények szerint az elsőszülött fiú lehet csakis a trónörökös. Lánygyermek csak akkor lehet királynő, ha nincs fiú testvére. Máskülönben a leánygyermek öccse lesz a király. Ezen kívánnak most változtatni a nemek egyenjogúsága alapján és elvén. A miniszterelnök már készíti is törvénytervezetét, amit az ősszel fog a parlament elé terjeszteni. Ugyanis az ausztrál születésű Mary hercegnő - Frederik (Frigyes) trónörökös felesége - terhes, és azt szeretnék, hogy a születendő gyermek nemétől függetlenül, mint elsőszülött ő legyen (apja után) a majdani trónörökös.

2 Comments:

At 1:12 PM, Anonymous Anonymous said...

Szerintem ellentmodnásos a dolgog:
El kell dönteni, hogy a hagyományt akarják ápolni - akkor a külsőségek mellett az örökösödési szabályokat is be kell tatani, vagy modernizálni akarnak - akkor fel kell számolni az egész királyságot. Ez a felemás megoldás abszurd! (Nem a nemek egyenlőségét ellenzem!)

 
At 1:41 PM, Blogger Pocakos said...

Nincs semmi ellentmondás! Viszont jól mondod: a királyság modernizálásáról van szó. Különben királyság párti vagyok. ;-) Ha, megnézed az EU "kemény magját" (a 15-öket) ott is a fele királyság. Kevesebb herce-hurcával jár, mint egy köztársasági elnök választás. ;-)

 

Post a Comment

<< Home