Wednesday, August 31, 2005

A pontos tájékoztatásért

Olvasom a forrásnak az MTI-t megadott tegnapi (08.30.) cikket az index.hu-n, mely szerint London főpolgármesterét akár öt évre is eltilthatják a közügyek gyakorlásától, egy februári “malőr” miatt. Idézem:

".........Februárban Livingstone, a kormányzó Munkáspárt politikusa a legnagyobb londoni esti napilap, az Evening Standard egy zsidó riporterétől egy keményebb kérdésfeltevés után azt kérdezte, hogy nem német háborús bűnös-e. Amikor az újságíró, Oliver Finegold - felfedve zsidó származását - ezt kikérte magának, Livingstone még tovább ment, mondván: lehet, hogy "maga zsidó, de mégis úgy viselkedik mint egy koncentrációs tábor őre ... nyilván ezért fizetik".


Livingstone régóta állóháborút folytat a Standard kiadójával, az Associated Newspapersszel, amelynek lapjai közé tartozik a Daily Mail is. ......"


Majd kutakodni kezdtem a magyar oldalakon, hogy mi is lehetett az a “keményebb kérdésfeltevés”, amire a főpolgármester “leháborúsbűnösözte” a riportert. Legnagyobb meglepetésemre a MTV Híradó februári 16.-i adásában szinte szó szerint megtaláltam az MTI tegnapi (08.30.) hírét !!!

"......Ken Livingstone, a brit belpolitika szabadszájúságáról közismert fenegyereke, aki a kormányzó Munkáspárt színeiben vezeti a brit főváros közgyűlését, a minap a legnagyobb londoni esti napilap, az Evening Standard egy zsidó riporterétől azt kérdezte, hogy nem német háborús bűnös-e. Amikor az újságíró, Oliver Finegold - felfedve zsidó származását - ezt kikérte magának, Livingstone még tovább ment, mondván: lehet, hogy "maga zsidó, de mégis úgy viselkedik mint egy koncentrációs tábor őre ... nyilván ezért fizetik".

Livingstone régóta állóháborút folytat a Standard kiadójával, az Associated Newspapersszel, amelynek lapjai közé tartozik a Daily Mail is.


De, talán ennél is érdekesebb, - most már az angol web-oldalakról – hogy mi is volt az a “keményebb kérdésfeltevés”? Mivel, megtaláltam a főpolgármester és az újságíró-riporter közti beszélgetés teljes szövegét, kiderült, hogy a “keményebb kérdés” így hangzott:

- Jó buli (party) volt? Mit jelent ez Önnek?

Ugyanis Chris Smith parlamenti képviselő partijáról jött el éppen Livingstone főpolgármester. Smith képviselő húsz éves “coming out”-ját ünnepelte, mint az első homoszexuális képviselő, aki nyilvánosan vállalta másságát.


Az újságíró kérdésére Livingstone válasza:

- Mit csinált azelőtt? Német háborús bűnös volt?

- Nem, én izraelita vagyok, nem voltam német háborús bűnös, és ez elég sértő számomra. De, milyen volt az este? - kérdezte Finegold ismételten.

- Rendben, lehet, hogy zsidó, de akkor is olyan, mint egy koncentrációs tábor őre, csak azért teszi ezt, mert megfizetik. Ugye?

- Nagyszerű! Ezt megjegyeztem. Szóval, milyen volt az este?

A történethez tartozik, hogy az Evening Standard sokat támadta a "Vörös Ken"-nek csúfolt, becézett baloldali politikust, aki nem igazán szereti a lapot, különösen, hogy az a 30-as években írásaiban a hitleri Németországot támogatta - jegyzi meg a mai Guardian. A laptuljadonos Lord Rothermere még Hitlerrel is találkozott. A lapkiadó neve Magyarországon is ismert, hiszen egyes rossznyelvek szerint a magyar korona várományosa volt.



.
Fejlemények

2 Comments:

At 1:07 PM, Anonymous Anonymous said...

Pocakos, most az Index ásott elő egy fél éves hírt, vagy az MTI-nél érlelik ilyen sokáig az információkat?

 
At 1:30 PM, Blogger Pocakos said...

Egyértelműen az MTI a húnyó. Hiszen az index rá hivatkozik:
Fegyelmi a londoni polgármester ellen
2005. augusztus 30. 20:44, Külföld, cikk
az MTI meg pár perccel előbb jelentette meg a hírt:
Fegyelmi a londoni polgármester ellen antiszemitának tartott kifakadása miatt
2005. augusztus 30. 20:36
(sajnos fizetős, ezért nem tudom linkelni)
Mivel a MTV Híradója is az MTI-re hivatkozik februári hírében, így egyértelmű, hogy az MTI hírszerkesztője a ludas. Lehet, hogy egyugyanaz a valaki, és valamilyen okból, pl. lustaság - elővette a régi szöveget, és részben felfrissítette. Ez az első mondatnál látható, érezhető.
Nem "érlelés", "aktualizálás", hiszen most került csak "bírósági"(fegyelmi) stádiumba a februári ügy.

 

Post a Comment

<< Home