Tuesday, August 30, 2005

Akta nélkül: se ember, se bűn

Eddig csak az ausztrál oldal vitatta és tárta fel Polgár Lajos múltját. Pontosabban egy helyi magyar újságban jelent meg róla egy cikk, amit aztán felkapott az ausztrál (szövetségi) parlament egyetlen zsidó származású képviselője, a munkáspárti Michael Danby, aki ezzel is fel akarta hívni a közvélemény figyelmét a II. világháború utáni bevándorlási politikára, ill. annak gyengéire. A képviselő beszámolója után kereste meg az ausztrál sajtó Polgárt melbourne-i otthonában, aki készségesen elmagyarázta, hogy a Nyilaskeresztes Párt magas rangú tagja volt. Kifejtette, hogy a párt nem volt antiszemita, és csak annyira volt zsidóellenes, mint akkoriban a közhangulat általában. Elmagyarázta, hogy a pártnak semmi köze nem volt a nácikhoz, a hitleristákhoz, ők „hungaristák” voltak, és ma is azok. Persze angolul a „hungarist” épp úgy hangzik, mint a „germanist”, azaz első hallásra valami „magyarkutatót” sejtet.

Ezt az interjút kapta fel a magyar média, és szörnyülködve közölték a 89 éves férfi szavait. Ráadásul azonnal összehozták Charles Zentai-val, és a főcímekben már „Újabb magyar nyilas”-ként aposztrofálták. Az nem zavarta a magyar hírszerkesztőket, hogy Zentai nem volt nyilas, - hogy ő anélkül is halálra kínzott egy fiatalembert – a vád, ill. a gyanúsítás szerint. Közben az ausztrálok tovább nyomoztak Polgár ügyben, melyben nem is annyira Polgár személye vagy nemzetisége volt a lényeg, hanem a tény: ilyen kétes múltú emberek hogyan kaphattak bebocsátást Ausztráliába, majd később állampolgárságot. Az ügy pikantériája lett, hogy Polgár Lajost – teljesen véletlenül – egy tekintélyes, jómódú ausztrál család karolta fel megérkezése után. A család lánya akkoriban ment férjhez, egy konzervatív politikushoz, aki később az ország miniszterelnöke lett. A „hírbehozott” ex-miniszterelnök mutatott rá, hogy hogyan is működött akkoriban a bevándorlás: mindenkinek elhittek mindent, ha azt mondta, hogy a kommunisták elől menekült.

Ezzel azonban – úgy néz ki – az 1955-ben született Danby képviselő nem elégszik meg, ő az okokon túl ezeket az embereket is fel kívánja kutatni, mondván mennyien lehetnek azok, akik a biztonsági szűrőn keresztül jutottak. A The Australian is rendesen körbe akarja járni a témát, már ami Polgárt illeti. A 89 éves nyilassal készült interjú után a következő számban megszólaltattak néhány ausztráliai magyart, akik átélték és túlélték a nyilas rémuralmat. Az ő hiteles beszámolóikból ismerhette meg a nagyközönség az érem másik oldalát: milyen párt is volt a Nyilaskeresztes Párt, és tagjai mit követtek el.

Most viszont ugyanez az újság idézi a Budapest Sun angol nyelvű magyar újságot, benne a hazai, magyarországi véleményeket Polgár Lajosról. Érdekes módon a budapesti Holocaust Dokumentációs Központban nem tudnak Polgárról, semmi nyoma a magas rangú nyilasnak. Amit a központ munkatársa Kovács Tamás úgy kommentál: mivel semmilyen dokumentáció nincs Kardos vagy Polgár Lajos név alatt, ez azt jelentheti, hogy nem volt valami magas rangú párttag, és a párttagság maga nem jelenti, hogy háborús bűnös. -- Ez azért is meglepő, mert Braham: "A magyar Holocaust” című több száz oldalas munkájában kétszer is feltűnik Polgár neve. (szerk. Pocakos) -- A Mazsihisz szerint viszont függetlenül attól, hogy van róla írásos feljegyzés vagy sem, Polgárt mindenképp bíróság elé kellene vinni.

Az ausztrál napilap szerint (ausztrál szempontból) a 89 éves melbourne-i lakos bűnlajstroma : álnéven érkezett az országba, megváltoztatta a születési dátumát, nem számolt be háború alatti nyilas múltjáról, és arról, hogy két évet szolgált a magyar hadseregben.




0 Comments:

Post a Comment

<< Home