Thursday, September 15, 2005

A nagykövet esete a magyar médiával

Egy malájziai hírportál olvasói levelében a beíró követeli Magyarország kuala lumpur-i nagykövetének kiutasítását az országból. A levélíró szerint a magyar nagykövet, brit társával együtt megsértette az ország (muzlim) lakóit, amikor a volt miniszterelnökük, Mohammed Mahathir, beszéde közben felálltak és elhagyták a termet.

Bevallom meglepett ez a hír, és rögtön keresgélni kezdtem a net-en. Az egyik malájziai hírportál szerint három európai diplomata hagyta el a termet, amikor Mahathir azt mondta, hogy hazugságon alapult az Irak elleni háború, mivel nem találtak tömegpusztító fegyvereket. A három diplomata: a brit nagykövet Bruce Cleghorn, a magyar nagykövet Tamas Toth és a holland nagykövet helyettese Luc Schillings.

Egy másik malájziai web-oldal kiemeli, hogy mindez egy nyilvános előadás sorozaton történt, amelyet a malájziai Emberjogi Bizottság rendezett mintegy 350 meghívott vendég részvételével. Eszerint akkor hagyta ott a volt miniszterelnök beszéde alatt a termet a brit és a magyar nagykövet, amikor Mahathir azt mondta: “Az invázió következtében több ember sebesült meg és halt meg (gyilkoltak meg), mint amennyivel Saddam Hussein-t vádolják.” Az kuala lumpur-i amerikai nagykövetség szóvivője szerint a délelőtti programon, ahol az “incidens” történt, az Egyesült Államok részéről nem volt jelen senki.

A brit Telegraph délkelet-ázsiai tudósitóját idézi, aki viszont szemtanúkra hivatkozva írja, hogy a a brit, és magyar nagykövet mellett a szlovák nagykövet is elhagyta a termet, a holland ügyvívővel egyetemben.

Egy olaszországi szerverről müködö “pro-iszlám” hírportál szerint is a brit és a magyar nagykövet hagyta el a termet.

A hírt átvette (és ezzel megerősítette) két vermont-i (US) hírportál is, mely bírálja a US iraki politikáját.

Ezek után megnéztem a magyar oldalakat is. Legnagyobb meglepetésemre, az aznapi (szeptember 09) hírekben csak a Magyar Nemzet hozta az MTV Híradóra hivatkozta. Majd a Híradó honlapján találtam egy hosszú beszámolót az “incidensről”, ahol az MTI-re volt utalás. De, ami a legérdekesebb volt: egyetlen szó sem esett benne a magyar nagykövetről! Sőt, az MTI jelentése szerint “amerikai és brit diplomaták” hagyták el a termet.

Hogy valóban mi történt, csak három nappal később a HírTv közölte, ill. ennek alapján egy fórumozó bemásolta a szöveget a 168 óravitaanyagai” (10027. Sógun 2005-09-13 08:30:14) közé. A HírTv anyagában már elmagyarázza a külügy szóvívője, hogy “magánrendezvény” volt és a nagykövet helyesen cselekedett, mert a volt malájziai miniszterelnök, aki ugyancsak “magánvéleményét” hangoztatta, “gyilkosnak nevezte az Irakban szolgáló szövetséges katonákat, így a magyarokat is”. Mivel ez az “egész” “magán” volt, ezért nem foglalkoznak vele. És való igaz, sem a külügy, sem a malájziai magyar nagykövetség honlapján szó sem esik az “incidens”-ről.

Az MTI-t meg valószínűleg előre értesítették, hiszen az beszámolt erről a “magánrendezvényről”, a “magánvéleményekkel” együtt, sőt arról is, hogy a brit (no meg az ott sem volt) amerikai diplomaták elhagyták a termet.

6 Comments:

At 10:56 PM, Blogger Pocakos said...

Örülnék, ha ezt valami linkkel alá tudnád támasztani. Köszönöm.

 
At 10:36 AM, Blogger Pocakos said...

Ja, és azt is megköszönném, ha elmagyaráznád, miért kellett három napot várni a hírrel? Az MTI szept. 09-én miért NEM szólt a magyar nagykövetről? A HírTv miért csak három nap múlva (szept.12.) hozta a hírt. Igaz, akkorra már a külügy meghányta-vetette a dolgot. Szóval, feltétlen érdekelne, hogy mikor hallottad, olvastad a hírt!
Előre is köszönöm!

 
At 3:20 PM, Anonymous Anonymous said...

Ne haragudj, nem emlékszem, nem vagyok olyan pőrecíz mint te. Próbáltam most az interneten megtalálni, de csak a Hírkereső keresőjében sikerült megtalálnom egy hivatkozást szeptember 10-ei dátummal a Figyelőnetre (http://www.fn.hu/cikk.php?id=4&cid=105749), ami viszont most valamiért elérhetetlen. Az MR honlapján nem működik a kereső, s a most nagyon furcsa NOL-on semmit nem találtam (én analóg, papír verzióban olvastam). Bocs, de nincs most az ügyre több időm.

 
At 3:55 PM, Blogger Pocakos said...

Nem haragszom. ;-) Sőt, köszönöm az eddigi kutakodásaidat is! Engem továbbra is (nagyon) izgat, hogy a szept. 09.-i MTI-re hivatkozó - MTV Híradóban miért nem szerepelt a magyar vonatkozás?

 
At 8:44 PM, Anonymous Anonymous said...

Erre, sajnos, nem tudok neked válaszolni. Az egyik lehetséges magyarázat, hogy utána akartak járni a KüM-ben, s ők megkérték őket, hogy ne beszéljenek róla. A másik: egyszerű slendriánság vagy hülyeség. Ezen kívül az is lehet, hogy az interneten szereplő hír nem azonos a Híradóban elhangzottal. Rövidítettek a kollégák... Vagyis: nem biztos, hogy koncepció van az ügy mögött. (Még egy koncepciót se nézek ki belőlük.)

 
At 12:58 AM, Blogger Pocakos said...

Bárhogy is csűröd-csavarod, az MTV Híradó leadta az MTI hírét. Ha abban szerepelt volna magyar vonatkozás, azt vajon miért hagyták volna ki? A kulcsmondat különben a szövegben így hangzik (ráadásul kiemelve!):

„…..Mahathir vádjai elleni tiltakozásul Bruce Cleghorn, Nagy-Britannia Kuala Lumpur-i főmegbízottja és több meg nem nevezett amerikai diplomata a beszéd közben kivonult a konferenciateremből. Brit és amerikai diplomaták nem voltak hajlandók nyilatkozni az incidensről….”

Ez úgy baromság ahogy van. Kezdjük ott, hogy
1. a Commonwealth-en belül High Commissioner-nek nevezik angolul a nagykövetet.
2. A US nagykövetség szerint nem volt amerikai diplomata a teremben.
3. A brit nagykövet sajtótájékoztatót tartott kivonulása után!
4. A többi hírből tudjuk, hogy a holland és a szlovák diplomata is elhagyta a termet.

Ilyen körülmények között teljesen értelmetlen a magyar nagykövet „elhallgatása”. Sajna az MTI hírét nem találom. Szerintem, ott kell keresni a ludast.
Első magyarázatod azért sántít, mert a külügyben hogyan lehetnek, lehetnének olyan barmok, hogy nem tudják, a külföld mindenről beszámol? Ez a vasfüggönyös időket idézi, - ha így lenne.

 

Post a Comment

<< Home