Wednesday, September 14, 2005

Érdemes odafigyelni

Munkavállalási csalókat kaptak el Floridában. Vezetőjük egy lengyel származású férfi bevallotta, hogy több mint 550 kelet-európait (lengyeleket, cseheket, szlovákokat és magyarokat) hozott az Egyesült Államokba dolgozni illegálisan. A munkára jelentkezők azt hitték, hogy papírjaik rendben vannak, ill. azt mondták nekik, hogy a munkaközvetítő mindent elintéz(ett).
A 39 éves Pavel Preus és társai által1995-ben létrehozott és működtetett munkaközvetítő iroda több szövetségi államba is kiközvetítette munkásait, ahol elsősorban az élelmiszeriparban és a mezőgazdaságban van/volt munkaerőhiány. A kelet-európaiaknak azt mondták, hogy munkavállalási vízumot szereztek nekik, miközben csak turistát kaptak. Az amerikai vállalatokkal, cégekkel olyan szerződést kötöttek, mely alapján a munkások órabérét az irodának fizették. Ebből a pénzből kellett volna a munkaközvetítőnek levonni, illetve befizetnie az adót, a társadalmi és betegbiztosítást valamint a többi járulékos költségeket, amit „elmulasztottak”. A csalásból az államnak hat millió dolláros hiánya keletkezett a bírósági iratok szerint. Ezenkívül az állam szerint a csalók 33 millió dolláros jogtalan vagyonra tettek szert, ingatlanok és márkás járművek formájában.
A miami-i államügyész kifejtette:
„Nemzetünk a bevándorlók verejtékére és álmaira épül(t), valamint a jogra. A bevándorlási jog(ok) megsértőit keményen meg fogjuk büntetni.”
A töredelmes vallomásra való tekintettel a férfire valamivel enyhébb ítélet vár, az ilyenkor kiszabható 20 év börtön helyett.


0 Comments:

Post a Comment

<< Home