Saturday, September 10, 2005

Gyurcsány kínai útja

Több okból is figyelemmel kisérem a magyar miniszterelnök kínai útját, amiről eddig csak a magyar és kínai média számolt be. Valahogy a „világ”, a vezető hírügynökségek még nem. Talán még korai. Hiszen van egy bizonyos átfutás, amíg egy-egy hírt, eseményt felkap a világsajtó. Ha felkap. Most még Irak is háttérbe szorult a new orleans-i természeti katasztrófa miatt. Ezért nem csodálkozom, hogy még nincs „nemzetközi visszhangja” ennek a látogatásnak, ha egyáltalán lesz.

Ami feltűnt a két országban eddig megjelent hírekben, hogy amíg a magyar fél szinte kizárólag Gyurcsányra összpontosít, addig a kínai jelentésekben legalább annyi szó esik Kóka Jánosról. Például a kínai MTI, a Xinhua kiemeli, hogy Kóka szerint „Magyarország azt akarja, (inkább kívánja), hogy a kínai vállalatoknak hazánk legyen a legfontosabb célországuk, ha külföldre terjeszkednek. Magyarország biztosítja a legjobb befektetési környezetet, körülményeket, infrastruktúrát, munkaerőt és menedzsmentet a kínai vállalkozások, üzletemberek számára.”

Nem kis meglepetéssel olvastam az MTI jelentését Gyurcsánynak az egyik pekingi egyetemen tartott beszédéről. Talán a legmellbevágóbb a vízummentességre tette javaslata. Szerintem túllőtt a célon, több szempontból is. Minek kellett ebben belekeverni az EU-t? Néhány nappal Gyurcsány előtt járt Pekingben Tony Blair, mint az EU soros elnöke és a „melltartó háború”-ról tárgyalt. Érdekes, a kínai textiláruk európai problémáiról egy szót sem ejtett Gyurcsány. Ugyanakkor komoly támadási felületet adott magának azzal, hogy ahelyett, hogy Ukrajna és Szerbia felé próbálná elérni az EU-ban a vízummentességet, ő Kínának lobbizik.

Tony Blair szavait, vízióját hallottam vissza Gyurcsány magyarázatában, amikor Európa lemaradását ecsetelte az USA-val és Ázsiával szemben. Pontosan ugyan ezzel érvelt Blair is az EU költségvetési válságakor néhány hónappal ezelőtt, elsősorban a franciák felé: a K + F terén tapasztalható iszonyatos európai lemaradást az USA-hoz képest, és Ázsia (Kína, India) szédületes előrehaladását ugyancsak a kutatás+fejlesztés terén. Csak, azt nem értem, ha Gyurcsány ennyire Blair párti – hiszen látványosan a brit harmadik utas szociáldemokrata vonalat képviseli – akkor miért nem szólt az EU-val fennálló gazdasági problémákról, valamint az emberi jogokról? Elég körmönfont volt az állítani, hogy „a gazdasági-társadalmi modellnek, amelyet Európa és az Egyesült Államok követ, a kritikátlan exportja, a világ más táján való változatlan formában másolása, nem lehetséges.


Arról nem szólt sem Gyurcsány, sem a magyar média, hogy Kínában még mindig zavarják a BBC, a VOA * és a RFA** adásait. Vagy, hogy az Internet hozzáférést szűrik és cenzúrázzák, és ebben a Yahoo és a Google is segédkezik. A hatalmon lévő kommunista pártot nem lehet bírálni, és az Amnesty International szerint jelenleg 23 újságíró és több mint 50 „cyber”-ellenzéki van börtönben. Nem is beszélve a Falun Gong szektáról(?), mozgalomról(?), melynek Magyarországon is vannak követői. Nemrég beszámoltam egy Ausztráliába politikai menedéket kért kínai diplomatáról, akinek, mint sydney-i kínai főkonzulátus alkalmazottjának, feladata volt az ötödik kontinensen élő Falun Gong hívők megfigyelése.

Láthatólag Gyurcsány és csapata kerülte a konfrontációt vendéglátóival, és kimondottan a gazdasági együttműködésre koncentrált – legalábbis a magyar média jelentéseiből ez vehető ki. Érdekes, a gabona eladásról szóló hír, amelyet ha figyelmesen olvassuk, kiderül, hogy még csak az „üzleti tárgyalások kezdődhetnek meg”. Amikor nemrég (júliusban) Indonéziában járt Gyurcsány, ott is felajánlotta a magyar gabonát, amit az indonézek finom elutasítottak. Pontosabban, azt mondták, hogy a „szállítási költségeket kell tanulmányozniuk”, hiszen Ausztráliából aránylag kedvező áron szerzik be a szükségleteket. A magyar gabona szállítási költségei – gondolom – Kína irányába sem lesz olcsóbb.

A Gyurcsány látogatással kapcsolatban a magyar sajtó nem említette meg, hogy az idén a kormány több minisztere is járt Kínában a Kínai Kommunista Párt vendégeként. Amiről bolgomban annak idején beszámoltam.

Egy emberről, pedig teljesen megfeledkezett nem csak a magyar sajtó, de maga a kormányfő is! Medgyessy Péterről. Ő volt az, aki ezt az egész kínai kapcsolatfelvételt előkészítette, és szorgalmazta. Nagyon szépen és részletesen írt róla akkoriban a Piac és Profit hírportál, valamint az utazó nagykövet web-oldalain is találunk utalásokat idén májusi kínai útjára.



* Amerika Hangja (Voice of America)

** Szabad Ázsia Rádió (Radio Free Asia)


.
Kapcsolódó anyag
Gyurcsány Gömböcöt küldi Shanghai-ba
(Thursday, September 06, 2007)


.

3 Comments:

At 6:34 AM, Anonymous Anonymous said...

na. téged is megtaláltak. :D

 
At 9:30 AM, Blogger Pocakos said...

Nem baj! Már intézkedtem. Nem jár sok (külön)munkával, és közben növelik a látogatottságot. ;-)
(és, még a végén megtanulnak magyarul. ;-)))

 
At 7:33 AM, Anonymous Anonymous said...

Ha néhanapján jön 1-2 comment-spam, az még nem akkor baj, ha viszont százasával jönnek majd, akkor sok különmunkával fog járni. Hogy bíztassalak valamivel... :-)

Lehet, hogy a spammelők növelik a látogatottságot, viszont torzítják a statisztikát. Nem kapsz pontos értéket.

Szerintem a spammelők nagy része (túlnyomó többség) nem manuálisan írkál be, hanem egy robot pásztázza az Internetet. A robotnak pedig mindegy, hogy milyen nyelvű tartalomhoz spammel.

 

Post a Comment

<< Home