Sunday, October 16, 2005

Manipulálás

Olvasom a Népszabadság internetes (nol) hírét, annak címét:
Náci tüntetés az Ohio állambeli Toledóban
Majd a magyarázó mondat (a „lead”):
Szükségállapotot és kijárási tilalmat hirdetett ki a hét végére Jack Ford polgármester az észak-amerikai Ohio állambeli Toledóban, ahol szombat este egy nácibarát tüntetés után zavargások törtek ki.
És a hír:

Az erőszakos cselekmények akkor robbantak ki, amikor a mintegy 80 neonáci át akart vonulni az egyik szegénynegyeden. Több gépkocsit és egy szeszesitalokat árusító üzletet felgyújtottak.

A nol híre végén az MTI-re hivatkozik. Erre megnéztem az eredeti (MTI) hírt is, mivel a nyugati jelentések anti-náci zavargásokról szóltak! (Anti-Nazi Riots)


Nos, az MTI a nol-nál árnyaltabban fogalmaz a címében: Szükségállapot Ohioban egy nácibarát tüntetést követő zavargások miatt (2005. október 16. 08:25). Tehát, a zavargások a tüntetés után robbantak ki, és nem biztos, nem egyértelmű, hogy azt a nácik, a náci tüntetők követték el!

A nyugati jelentések ugyanis a rendzavarás okának, és nem elkövetőjének nevezik a felvonuló „felsőbbrendűeket”. Sajnos, a magyar média erre az apróságra nem figyelt oda, és (copy-paste) szolgai módon vette át az MTI fentebb ismertetett hírét. Pl. a hirszerzo.hu


A helyi lap (Toledo Blade) arról ír, hogy a zavargások, a gépkocsik és üzletek összetörését, felgyújtását, fosztogatásokat(!) a náci felvonulást ellenzők követték el. (a mellékelt fotó alapján: feketék!) Az újságban közölt fénykép arra is jó példa, hogy Toledo város lakói (és vezetői) nem tesznek különbséget bőrszín szerint. A helyszíni jelentésből az is kiderül, hogy kb. egy tucat neonáci csak gyülekezett, hogy rendőri kísérettel (védelemmel) végig sétáljon a városon. Az esemény miatt feldühödött tömeg (csőcselék = mob) láttán azonban a helyi hatóságok felszólították a nácikat a távozásra, akik el is hagyták a helyszínt.

A randalírozást tehát egyértelműen az anti-náci elemek művelték. Vajon ez miért nem így jelent meg a magyar médiában?



North Toledo descended into chaos for several hours this afternoon after angry crowds who turned out to protest a planned march by a small group of National Socialist Movement calling themselves "America’s Nazi Party" erupted into violence.
A mob of at least 500 people threw bricks and rocks at police and vehicles, looted a bar at Central and Mulberry and started it on fire, and overturned a car at a North Toledo gas station and burned it.
Because of the violence - which broke out along Stickney Avenue away from the Nazis gathered in the park - police cancelled the march and told the Nazis to leave, which they did. (toledoblade.com)

0 Comments:

Post a Comment

<< Home