Sunday, October 16, 2005

Manipulálás

Olvasom a Népszabadság internetes (nol) hírét, annak címét:
Náci tüntetés az Ohio állambeli Toledóban
Majd a magyarázó mondat (a „lead”):
Szükségállapotot és kijárási tilalmat hirdetett ki a hét végére Jack Ford polgármester az észak-amerikai Ohio állambeli Toledóban, ahol szombat este egy nácibarát tüntetés után zavargások törtek ki.
És a hír:

Az erőszakos cselekmények akkor robbantak ki, amikor a mintegy 80 neonáci át akart vonulni az egyik szegénynegyeden. Több gépkocsit és egy szeszesitalokat árusító üzletet felgyújtottak.

A nol híre végén az MTI-re hivatkozik. Erre megnéztem az eredeti (MTI) hírt is, mivel a nyugati jelentések anti-náci zavargásokról szóltak! (Anti-Nazi Riots)


Nos, az MTI a nol-nál árnyaltabban fogalmaz a címében: Szükségállapot Ohioban egy nácibarát tüntetést követő zavargások miatt (2005. október 16. 08:25). Tehát, a zavargások a tüntetés után robbantak ki, és nem biztos, nem egyértelmű, hogy azt a nácik, a náci tüntetők követték el!

A nyugati jelentések ugyanis a rendzavarás okának, és nem elkövetőjének nevezik a felvonuló „felsőbbrendűeket”. Sajnos, a magyar média erre az apróságra nem figyelt oda, és (copy-paste) szolgai módon vette át az MTI fentebb ismertetett hírét. Pl. a hirszerzo.hu


A helyi lap (Toledo Blade) arról ír, hogy a zavargások, a gépkocsik és üzletek összetörését, felgyújtását, fosztogatásokat(!) a náci felvonulást ellenzők követték el. (a mellékelt fotó alapján: feketék!) Az újságban közölt fénykép arra is jó példa, hogy Toledo város lakói (és vezetői) nem tesznek különbséget bőrszín szerint. A helyszíni jelentésből az is kiderül, hogy kb. egy tucat neonáci csak gyülekezett, hogy rendőri kísérettel (védelemmel) végig sétáljon a városon. Az esemény miatt feldühödött tömeg (csőcselék = mob) láttán azonban a helyi hatóságok felszólították a nácikat a távozásra, akik el is hagyták a helyszínt.

A randalírozást tehát egyértelműen az anti-náci elemek művelték. Vajon ez miért nem így jelent meg a magyar médiában?North Toledo descended into chaos for several hours this afternoon after angry crowds who turned out to protest a planned march by a small group of National Socialist Movement calling themselves "America’s Nazi Party" erupted into violence.
A mob of at least 500 people threw bricks and rocks at police and vehicles, looted a bar at Central and Mulberry and started it on fire, and overturned a car at a North Toledo gas station and burned it.
Because of the violence - which broke out along Stickney Avenue away from the Nazis gathered in the park - police cancelled the march and told the Nazis to leave, which they did. (toledoblade.com)

1 Comments:

At 4:19 AM, Blogger Szacsi said...

"és nem biztos, nem egyértelmű, hogy azt a nácik, a náci tüntetők követték el!"

Feketék kezdtek fosztogatni, gyújtogatni. Az anti-fasiszták és a kisebbségiek szoktak balhézni, az NSM tagjait nem szokták letartóztatni. Csak elmondják amit akarnak, aztán hazamennek.

A Népszabadságtól megkérdeztem, hogy miért hazudoznak, ferdítenek, csapják be az olvasókat, de nem jött válasz. Egy ilyen után pedig bocsánatkérés szokott következni, nem sumák hallgatás...

"Vajon ez miért nem így jelent meg a magyar médiában?"
Gondolom ez költői kérdés volt. :-)

 

Post a Comment

<< Home