Tuesday, April 04, 2006

Törvényt sértett a kanadai hatóság

Kisebb fajta botrány van kialakulóban Kanadában a magyar romákkal szembeni eljárások miatt. Mint arról tavaly ősszel beszámoltam, kanadai emberjogi szervezetek felfigyeltek az országba politikai menekültként érkező romák kérvényének elutasítása 1998 végére (az Orbán kormány idején) ugrásszerűen megnőtt.

Két család esetét azonban egy emberjogi szervezet bíróság elé vitte, mondván a kanadai hatóságok nem teljes körültekintéssel jártak el. A szövetségi (legfelsőbb) bírósághoz beadott panasz, fellebbezés meghallgatásra talált, és a mostani döntés szerint az elutasításokat jóváhagyó bizottság megsértette a kanadai menekültjogi előírásokat.

Az történt ugyanis, hogy a két család esetét precedens értékűnek szánták a hatóságok, hogy azzal egyúttal példát statuáljanak a többi Kanadába érkező, vagy csak annak gondolatával foglalkozó magyarországi és csehországi romáknak. A “titkos” terv az volt, hogy elővesznek egy tipikus esetet, ami alapján “bemondásra” érkeztek a romák Kanadába magyarországi üldöztetésük miatt, amire a bevándorlási bizottság ugyancsak “bemondásra” elutasítja azokat, és ezzel a politikai menekült státuszt kérő romákat szinte automatikusan kitoloncolják az országból.

Igaz, ennek az eljárásnak a kiötlését az is segítette, hogy 15.000 roma bevándorló érkezéséről regéltek abban az időben, miközben Kanada bevezette a vízumkötelezettséget Csehország (1997) és Magyarország (2001) állampolgárai részére. A két (magyar) családnak abban az évben hozta meg a bizottság az elutasító döntést, amikor hirtelen megcsappant a menekült státusz elismerése. Addig a kérelmezők 71 % -a kapott menedéket, hat hónappal később, 1998 decemberében már csak a bebocsátásra jelentkezők 9 %-a. Ez is volt az alapja a fellebbezésnek, amit most elfogadott a szövetségi bíróság. Ez viszont azt jelenti, hogy az összes elutasított most fellebbezhet, és kérheti ügyének felülvizsgálatát.

Kíváncsian várom a magyar média beszámolóját erről a kanadai döntésről, ill. az érintettek tájékoztatását.

1 Comments:

At 5:24 PM, Anonymous Anonymous said...

SEnki nem fog reagalni itthon erre. Sajnos. Kit erdekel a ciganyok sorsa?? Aki tudni segiteni az meg se hallja a hireket:-(

 

Post a Comment

<< Home