Friday, March 31, 2006

Jobbak vagyunk az olaszoknál (?)

A Kyiv Post is beszámol arról, hogy Budapest (ismételten) felkérte az EBESZ-t, küldjön megfigyelőket a magyarországi választásokra. Az ukrán hírportál szerint a szocialisták kérték az EBESZ segítségét, hogy ezzel elejét vegyék a Fidesz kételyeinek a választás kimenetelét illetően. A megfigyelőket koordináló iroda szóvivője azonban nem tarja valószínűnek a kérés teljesítését az idő rövidsége miatt. Az iroda közölte, hogy

"...már februárban tájékoztatták a magyar kormányt, hogy anélkül, hogy „kommentálnák a magyar választások minőségét”, az EBESZ nem fog megfigyelőket küldeni (Magyarországra), mivel a szervezetnek más elkötelezettségei vannak...."

(Urdur Gunnarsdottir said they had already informed the Hungarian government in February that, "without commenting on the quality of Hungary's elections," the OSCE would not send observers here due to their other commitments.)

Aztán megnéztem a magyar híreket ugyanerről a témáról, és az MTI ingyenes anyagában rátaláltam a szóvivő asszony ugyanazon kijelentésére egy picit más fordításban(?).

"Már korábban kaptunk meghívást a választások megfigyelésére, és február elején azt a választ adtuk Budapestnek, hogy nem lesz alkalmunk erre, mert - mint indokoltuk - több más olyan feladatunk van abban az időben, amelyet már elvállaltunk"

Ez egy kicsit meglepett, - de nem az ukrán féle angol és a magyar szöveg közti eltérés miatt, -hanem azért, mert egészen mást írtak, mondtak e hó elején a magyar médiában. Március 09-én Rytkó Emíliát idézte szinte valamennyi magyar hírközlőszerv.

Az Országos Választási Iroda vezetője közölte:

"Az EBESZ nagyon udvarias levélben arról tájékoztatta a magyar köztársaság kormányát, hogy nem kívánnak a választáson megfigyelőkkel részt venni, több alkalommal meggyőződtek a magyar választások törvényes, szakszerű lebonyolításáról, és a mostani (...) választáson sem rövid távú, sem hosszú távú megfigyelőt nem kívánnak küldeni" (HVG, Népszabadság, FigyelőNet)

Ez valahogy nem felel meg a valóságnak, hiszen az elkövetkező hetekben az EBESZ elfoglaltságai között szerepel pl. az ugyancsak április 09-én és 10-én tartandó olaszországi választások, és azon jelen lesznek a szervezet megfigyelői. Vajon az olaszok miért nem kaptak egy olyan szép levelet, mint Rytkó Emilia? Elképzelhető, hogy az olasz választások törvényessége, szakszerű lebonyolítása meg sem közelíti a magyart?

0 Comments:

Post a Comment

<< Home