Saturday, March 25, 2006

Rossz időzítések (?)

„Ki kicsoda Magyarországon, és Lengyelországban?” Ez a kérdés vetődött fel bennem a pénteki (március 24.) nap eseményeit olvasva a magyar médiában. Már jeleztem, hogy a lengyel államfő, Lech Kaczynski egynapos magyarországi látogatását meglehetősen egyoldalúan, politikai beállítottságuknak megfelelően mutatták be a magyar média szereplői. Sokkal korrektebb képet kaptam a tegnapi nap eseményeiről, amikor elolvastam az orosz Pravda internetes kiadását, és benne az előzetest Kaczynski egynapos magyarországi programjáról.

Különösen a Népszabadság Álláspont rovatában „A lengyel vendég” című kommentár lepett meg (és zavart össze), hiszen a nap (március 24. péntek) vendége (Lech) Kaczynski lengyel államfő volt. Ugyanakkor a Népszabis aktuálpolitikai cikk irtózatosan lehúzta az ország vendégét, akit a cikkíró szerint Semjén Zsolt hívott meg. Kicsit furcsállottam a dolgot, de második nekirugaszkodással megtaláltam a rejtélyt, ill. a kommentárban eldugott egyetlen mondatot ("...Lech Kaczynski államfő, Sólyom László mai vendége, ugyancsak nem arról ismert, hogy lelkesedne az unióért....")

Ahá! Tehát, nem „a nap hőséről”, Lech-ről, a lengyel államfőről szólt a Népszabis „köszöntő” (A lengyel vendég), hanem, - mintegy előzetesként - a hétvégére Budapestre látogató ikertestvéréről, a jobboldali pártvezér Jaroslaw-ról, mely jó apropót adott a Népszabadságnak egy kis Orbán szapulásra.

De nem ez volt az egyetlen „idő- és képzavar”, ami tegnap félreértésre adott okot. A lengyel kormányfő pénteki programjának előzetesét a moszkvai Pravda az AP amerikai hírügynökségre alapozta. Eszerint a magyar miniszterelnök sajtóirodája azt állította, hogy Gyurcsány Ferenc pénteken Brüsszelben lesz, és ezért nem tud találkozni a lengyel államfővel. Az MTI péntek esti (19:35) jelentésében,
viszont az áll, hogy Gyurcsány találkozott a Brüsszelből „munkalátogatásra” Budapestre érkezett román kormányfővel, Tariceanu-val. Ezt román hírportálok is megerősítették pénteken este (21:56-kor és jövőidőben!). Egy korábbi, - délutáni (17:45) - MTI jelentés szerint, viszont Gyurcsány sajtótájékoztatót tartott Brüsszelben! Ki érti ezt? Egyik olvasóm, pedig azt jelezte, hogy a Kossuth Rádió szombat déli adásában azt hallotta: „….Szili Katalin se találkozott a lengyel elnökkel, mert "későn érkezett a megkeresés"..”

Ezek után felvetődik a kérdés:

1. Ki, és mikor hívta meg Lech Kaczynski államelnököt Magyarországra?
2. Ki állíttatta azt a győri emlékművet, és annak felavatásához mennyi köze van, mennyire érdekelt a lengyel államfő?
3. Egyáltalán mi indokolta ezt az egynapos villámlátogatást?
4. Valóban „csak” szervezési hiba eredménye ez a látható kapkodás, fejetlenség, vagy tényleg egy (jobboldali) politikai kavarás az elkövetkező magyar választások kimenetele érdekében?

Örülnék, ha valaki – őszintén! – meg tudná válaszolni ezeket a kérdéseket.



0 Comments:

Post a Comment

<< Home