Friday, March 24, 2006

Jó tanács

Az alábbi e-mail-t kaptam. Nem tudom, hogy valódi vagy "hoax", mindenesetre jó tudni.

.


Figyelem felhívás!!!

Ha a mobilodon bepötyögöd a

*#06#

jelsort, a kijelzőn megjelenik a készüléked gyári sorozatszáma (IMEI) - ez egy 15-jegyű szám.

Írd föl valahová és jegyezd meg, mert ha elveszik a telefonod, vagy ellopják, a szolgáltatódat felhívva a sorozatszám alapján blokkoltatni lehet a készüléket, még akkor is, ha kicserélték benne a SIM-kártyát.

Valószínűleg nem látod többet a telefonodat, de legalább így a készüléket az "új tulajdonos" nem tudja használni, sem eladni.

Az IMEI segítségével a rendőrség is megtalálhatja a telefonodat használó személyt, felelősségre vonhatja, elkobozhatja a készüléket és visszaadhatja eredeti tulajdonosának.

Minél több mobiltulajdonos tud erről a lehetőségről és él is vele szükség esetén, annál kevesebb esélyük marad a tolvajoknak. Éppen ezért minél több becsületes emberhez el kell juttatni ezt az üzenetet, hadd terjedjen a jóhír és csökkenjen a telefonlopások száma!



Fejlemény

Mint közben megtudtam, a profi telefontolvajok az IMEI kód átütésével kezdik a telefon feltörését. Ezt követően a telefon beazonosíthatatlanná válik, így bárki használhatja azt.

Ugyanakkor az IMEI kód lekérése telefonvásárláskor igen hasznos, mert így ellenőrizhető, hogy a készüléken levő ragasztott vagy az akkumulátor felöli hátlapján be(égetett, ütött, nyomtatott) IMEI kód azonos-e a telefon által kiírt IMEI kóddal, mert ha nem, akkor a készülék lopott.


1 Comments:

At 9:07 PM, Anonymous Anonymous said...

nekem ellopták a telefonomat bementünk a redőrségre és kérték az imei számot ez alapján le tudják követni

 

Post a Comment

<< Home