Wednesday, March 01, 2006

A cigányok védelmébe szólt a Vatikán

A cigányság helyzetével foglalkozó jelentést adott ki a Vatikán. A dokumentum (PRESENTATION OF DOCUMENT ON PASTORAL CARE OF GYPSIES) teljes szövege még nincs meg az Interneten, de a Vatikán már jelezte, hogy hamarosan a Szentszék web-oldalán olvasható lesz.

A vatikáni kiadvány szerint Európában meg kell szüntetni a cigányság szembeni előítéletet. Sokkal több megértést kell tanúsítani a nomád népek iránt, akiket évszázadokon át üldöztek. A pápa tanácsadó testülete tanulmányozta a cigányok társadalmi helyzetét, és megállapítja, hogy a hagyományosan keresztény országokban üldözték a cigányokat, és ez a mélyen gyökeredző előítélet megmaradt, minek következtében a cigányok vándorlásának újabb hulláma elé néz Európa.

Az egyháznak a segítő híd szerepét kell betöltenie a nomádok és a helyi közösségek között. El kell oszlatni a közösségek bizalmatlanságát a cigányokkal szemben, a cigányságnak, pedig tisztelni kell a (helyi) törvényeket.

A vatikáni tanulmányt bemutató sajtóértekezleten egy frissen felszentelt pap, Osvaldo Morelli atya tiltakozott, hogy a dokumentum a cigány szót használja.Én egy roma vagyok Abruzzi-ból. Általában nem szeretnek minket, még a keresztények sem.” – mondta, majd így folytatta: „Azt hiszem nem szabadna használnunk a cigány kifejezést, mert a cigányok azok, akik lopnak és kéregetnek. Én roma vagyok.”

A dokumentum (egyik) szerzője, a pápai tanácsadó testület titkára, Marchetto bíboros, azzal védekezett, hogy habár sokan elvetik a cigány szót, mégis ezt találták a legjobbnak a sok más meghatározás közül, amit aztán mindenki szíve-joga szerint használ saját magára az életben (Roma, Sinti, Manouches, Kale, Gitans and Yeniches)

II. János Pál 1997-ben avatta boldoggá az első cigány mártírt, Ceferino Giménez Malla-t, akit a spanyol polgárháború idején kivégző osztag elé vittek, mert védelmébe vett egy utcán végig hurcolt papot.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home