Saturday, February 25, 2006

Vége az amerikai lottónak

Közel egy hónapja olvastam a hírt: az USA jövőre (2007) beszűnteti a zöldkártya (Green Card) lottósorsolást.

A hírről magyar nyelven nem olvastam! Sőt, a magyar nyelvű hírportálok még most is előszeretettel hirdetik, hogy lehet rá jelentkezni. Ráadásul egy olyan oldalra mutat a link, ahol fizetni kell (USD 50.-) és cserébe - ha nyersz ! - ingyen repülhetsz a US-be - USD 500.- értékig. Ugyanakkor a külügyminisztérium (State Department) honlapján ingyen lehet jelentkezni! Igaz, ez esetben, ha valaki nyer, magának kell fizetni a repülőjegyét, útját az Egyesült Államokba. Nem kell hozzá matematika zseninek lenni ahhoz, hogy a magyar oldalakon (is) ajánlott jelentkezési lapon több millió jelentkezőtől beszedik az USD 50.-, akkor is ha nem nyer. Ezért - részemről - feltétlen az amerikai külügyminsiztérium honlapján jelentkeznék ingyen és bérmentve. Majd ha a szerencsés 50 ezer közé választanak, elgondolkozom, hogy hogyan és miből veszem a repülőjegyemet. Kedves magyar hírportálok.

Ahol pontos és megbízható infót lehet kapni (angolul) az egész lottóhúzásos rendszerről
- Amerikai Bevándorlási Hivatal tájékoztatója
- Figyelmeztetés a web-oldalak hamisítására (pdf)
.


A megszűntetés oka

Bob Goodlatte virginai republikánus képviselő, egy demokrata képviselőnővel, a dél-dakotai Stephanie Herseth-tel karöltve még tavaly decemberben beadta a Kongresszusnak indítványát a bevándorlási lottó megszűntetésére. A Kongresszus december 15-én jóváhagyta a beadványt, és végleges elbírálásra tovább küldte a felsőháznak, azaz a Szenátusba.

Az amerikai belpolitikát jól ismerők szerint csak idő kérdése, hogy Goodlatte javaslata mikor emelkedik törvényerőre. A republikánus képviselő az terrorizmus elleni harc egyik mérföldkövének tekinti a zöldkártya lottó megszűntetését.

Az 1995 óta működő „szerencsejáték” (Green Card Lottery) évente 50 ezer embernek adott lehetőséget, hogy élete hátralévő részét legálisan az USA-ban töltse munkavállalási és letelepedési engedéllyel. Az alapötlet az volt, hogy a világ azon részéből is tudjanak bevándorlók jelentkezni a multikulturális „olvasztókemencébe”, akiknek nem igazán van lehetőségük hazájuk politikai, gazdasági viszonyából kifolyólag. A lottóval mindenki egyenlővé vált, egyenlő eséllyel indult, nem vonatkoztak rájuk a fennálló „bevándorlási kvóták”. Goodlatte és társai viszont azt mondják, hogy épp emiatt a lottó segítségével bárki a US-be érkezhetett, olyan is aki különben nem kívánatos. Az Green Card lottó hívei viszont azzal érvelnek, hogy ez a kiválasztási módszer abszolút igazságos, és a bebocsátást kérő-kapó múltját, személyét amúgy is leellenőrzik a (bel)biztonságiak.

Goodlatte ezzel szemben egy eklatáns példát hozott fel: egy egyiptomi férfi 2002-ben vérfürdőt rendezett a los angeles-i repülőtéren. Megölt két embert és hármat megsebesített. Mint kiderült a merénylő felesége lottón nyert zöldkártyával érkezett a US-be, és hozhatta magával családját. Az amerikai „átvilágításon” annak ellenére átjutott, hogy a férfi beutazásakor jelezte, hogy az egyiptomi hatóságok szerint egy terrorista szervezethez tartozik.

Ez az a tipikus eset, amikor el kell dönteni: a bevándorlónak (menekülőnek) vagy a „származási” ország hatóságainak kell, szabad hinni.


2 Comments:

At 11:30 AM, Anonymous Anonymous said...

Szia!

Csak jelezném, hogy az általad belinkelt oldal is egy fizetős oldal és nem a hivatalos oldal.

Kitöltöttem az ürlapot és rákattintottam a tovább gombra, akkor szembesültem, hogy ez egy fizetős cucc.

Miután bezártam az ablakot, rá 5 percre már jött a hívás Amerikából, hogy csak 199$ az ára a szolgáltatásnak 4 évre. Mondtam, hogy köszi, nem kérem, én jobban szeretem személyesen megnyomni a submit gombot.

A hívás után megkeresetem a hivatalos oldalt és ott folytattam a jelentkezést.

A hivatalos oldal cime:
http://dvlottery.state.gov

Üdv,
Vejko™

 
At 3:49 PM, Blogger Unknown said...

Ez a "vége az amcsi lottónak" még egyáltalán nem biztos. Ha értelemzed a cikket, még egy hosszú procedúra, amíg elfogadják, de ez nem valószínű. Még tájékozódj egy kicsit a weben, ez nem valószínű amit leírsz.

 

Post a Comment

<< Home