Friday, February 17, 2006

Orosz fegyverek a palesztinoknak

Úgy látszik nem sikerül az US-nek és Izraelnek a Hamas vezette palesztin államot elszigetelni. E két ország az éllovasa annak a terrorizmus ellenes nemzetközi szövetségnek, mely a Hamas-t, eddigi megnyilvánulásai és tettei (öngyilkos merényletek) alapján terrorszervezetnek tekinti. A közel-keleti amerikai béketerv (Road Map) garantátorai (US, Oroszország, EU és ENSZ), a Négyek ahhoz kötötték a törvényesen megválasztott palesztin vezetőkkel való együttműködést, hogy a diplomáciai elismerés alapfeltételeként nyilvánosan mondjanak le a terrorizmusról és ismerjék el Izrael államot.

Ennek kinyilvánítása nélkül is nagy diplomáciai sikerként könyvelhetik el a palesztinok, hogy három ország is meghívta a nemrég megválasztott vezetőiket. A világpolitikában legjelentősebb vendéglátó Putyin elnök, aki (francia támogatással) megtörte a Négyek blokkjának szolidaritását. A másik vendéglátó: az EU-tagság várományos Törökország, kinek tettét Brüsszelben eleinte úgy értékelték, mint a tagság elleni cselekedetet. A vizes lepedőt azonban ma már nem lehet ráhúzni Ankarára, hiszen a franciák időközben hivatalosan is támogatásukról biztosították a „szószegő” Oroszországot. A harmadik vendéglátó: Jordánia. Igaz, a haszemita királyság hét évvel ezelőtt kiutasított jó néhány Hamas aktivistát (köztük, mostani vezetőket is) „illegális tevékenységek” miatt. Most azonban a közel-keleti béke és a palesztin hatóságoknak folyósítandó segélyek érdekében mégis csak szóba állnak Ammanban az örökké ellenséges testvérrel. A jordán felfogáshoz közel áll az izraeli is, amit az izraeli miniszterelnök egyik szókimondó tanácsadója (Dov Weissglas) úgy fogalmazott: „Ez olyan, mint amikor egy diétázóval van dolgunk. Szeretnénk, ha lefogyna, de azért ne haljon bele.”

Valószínűleg ezt tartja szem előtt a moszkvai vezetés is, akik márciusra várják az orosz fővárosba a Hamas küldöttségét. A héten röppent fel az a hír, hogy Oroszország 50 páncélozott katonai szállítójárművet és két „fegyvertelen” helikoptert ad el a palesztinoknak. A két helikopter az elnök és a kormányfő szállítását biztosítaná izraeli terület felett, ill. keresztül. Érdekes a megfogalmazás, mert nem egyértelműen „polgári” helikopterről van szó, hanem „fegyvertelen”-ről, amiből arra lehet következtetni, hogy a leszállítandó fajtát, típust, - ezek szerint – fegyverrel is fel lehet(ne) szerelni. Az orosz diplomácia a „kiszivárogtatás” után már visszakozott, ill. Ivanov védelmi miniszter most pénteken pontosított: a fegyverszállítás csak akkor jöhet létre, ha ahhoz előzőleg Izrael is hozzájárult. Ezt az orosz bejelentést már Izrael is üdvözölte.




0 Comments:

Post a Comment

<< Home