Thursday, February 16, 2006

Furcsa beismerő vallomás

Polgár Lajos ferntree gully-i otthonában
Photo: The Age/Jason South


Melbourne elővárosában (Ferntree Gully) élő Polgár Lajos azzal került az ausztrál, majd a világ média vezető hírei közé, hogy büszkén mesélt nyilas párttagságáról, és vezető szerepéről a hungarista mozgalomban. A 89 éves melbourne-i lakos kiadatását, és magyar bíróság elé állítását a jeruzsálemi Simon Wiesenthal Központ, ill. annak igazgatója (Efraim Zuroff) szorgalmazza. Zuroff tavaly nyáron az ausztrál lapokból értesült Polgár sajátos megjegyzéseiről, miután a helyi magyar újságban cikk jelent meg az idős főcserkész háború alatti viselt dolgairól.

A „nácivadász” azonnal Budapesthez fordult annak kiderítésére, hogy Polgár Lajos valóban magas beosztású, rangú nyilas volt, - és így feltehetőleg háborús bűnös, - vagy csak egy fantáziadús (kisstílű) Holocaust-tagadó. Akkoriban Magyarországon senki sem tudott, hallott Polgár Lajosról. Történészek, Holocaust-kutatók, a Nyilas Párt történetének szakértői stb. mind, mind elzárkóztak a nyilatkozatadástól. A magyar állam, pedig csak akkor kezdett „érdeklődést” mutatni a Polgár ügy iránt, amikor a The Australian munkatársa a Fővárosi (nyilvános) Levéltárban megtalálta a halálra ítélt és 1946-ban kivégzett nyilas vezető Gera József bírósági tárgyalásának jegyzőkönyvét. A jelenleg Ausztráliában tartózkodó Efraim Zuroff Perth-ből érkezett Melbourne, ahol előzőleg Charles Zentai Károly kiadatási ügyében tárgyalt. A Wiesenthal Központ igazgatója állítja, hogy Polgárra terhelő újabb bizonyítékokat hozott magával, amit pénteken sajtótájékoztatón fog ismertetni. Miközben a melbourne-i
The Age ismét szólásra bírta Polgár Lajost.

A 89 éves férfi otthonában nyilatkozott és elismételte eddigi állításait, miszerint a Nyilaskeresztes Párt nem volt antiszemita, sőt egyenesen cionista (sic!) volt. Polgár magát is cionistának tarja, abból a logikai menetből kiindulva, hogy a Szálasi féle társaság valójában azért gyűjtötte gettóba a zsidókat, hogy megvédje őket, majd a háború befejezte után, Palesztinába küldje a Magyarországon nem kívánatos kisebbséget. Aki pedig a zsidóknak országot biztosít, az - Polgár szerint – cionista.

Polgár Lajos nyilatkozatában azonban van egy új elem: elismeri, hogy a Nyilaskeresztes Párt magas rangú, beosztású tagjaként két hónapig az Andrássy út 60. alatti Hűség Háza (ma Terror Háza) parancsnoka volt, és titkárnője, (későbbi) felesége Elizabeth (Erzsébet) volt. Ennek ellenére Polgár váltig állítja, hogy ő nem tudott a gyilkosságokról, és parancsnoksága alatt az Andrássy úti épületbe zsidó nem tehette be a lábát. Viszont hallott bizonyos „atrocitásokról”, amiket a párt soraiba keveredett „rossz emberek” követtek el.

„......Azért, mert magas rangú párttag voltam, abból automatikusan következik, hogy zsidókat ölök? Igen, néhány párttag ölt zsidókat. De én nem láttam egyetlenegy megölt vagy megkínzott zsidót sem. Ártatlan vagyok, abszolút ártatlan. Sohasem érintettem meg egy zsidót vagy bárkit. Volt néhány bitang, aki a háború utolsó napjaiban megölt zsidókat. Volt néhány rossz nyilas, épp úgy, mint minden nagyvárosban találunk rossz embereket és gyilkosokat......”


Magyarázta ártatlanságát és az 1944-es magyarországi helyzetet a háborús bűnök elkövetésével gyanúsított 89 éves melbourne-i Polgár Lajos.
.
Polgár Lajos kronológiája

0 Comments:

Post a Comment

<< Home