Monday, February 13, 2006

Találkozás

A jeruzsálemi Simon Wiesenthal Központ igazgatója, Efraim Zuroff, hajlandó találkozni Charles Zentai Károly fiával. Az Ausztráliában tartózkodó Zuroff eleget tesz Ernie Steiner Ernő kérésének, aki szeretné tisztázni apja múltját. Az igazgató viszont azt próbálja elmagyarázni és megértetni a fiúval, hogy miért és mivel vádolják Steiner apját. Zuroff kétli, hogy bármilyen megállapodás is születhetne a találkozó alkalmával, viszont úgy érzi: fair dolog részéről meghallgatni Zentai fiát, aki apja érdekében régóta kereste az igazgatóval való személyes találkozást.

.
A hírt pont aznap (február 13.) tették közzé, amikor eredetileg meg kellett volna kezdődnie Zentai Károly kiadatási meghallgatásának. A perth-i bíróság azonban elhalasztotta a mára kitűzött tárgyalást, mivel Zentai ügyvédje a szövetségi bírósághoz fordult arra hivatkozva, hogy a helyi (nyugat-ausztráliai) bíróságnak bizonyos jogi korlátai vannak az Ausztrál Államszövetség jogrendjén belül. Zentai védői szerint Nyugat-Ausztrália szövetségi államnak nincs nemzetközi kiadatási joga, csak az Ausztrál Államszövetségen belül az egyes szövetségi államok közötti kiadatásra van jogosultsága. A kérelem, ill. a kifogás kivizsgálása egy hónapot vesz igénybe, és a joghézag tisztásáig a kiadatási meghallgatást el kell halasztani, azaz a Zentai ügy több mint egy hónap múlva kerülhet csak ismét a helyi (perth-i) bíróság elé.

Ezt az időt próbálja kihasználni Zentai fia, aki azzal védekezik, hogy sem az ausztrál, sem a magyar hatóságok nem adnak felvilágosítást az édesapja elleni vádakról, azaz nincs lehetőségük betekinteni a vádiratokba. A magyarországi rokonságtól is megtagadták Budapesten a terhelő bizonyítékok megtekintését. Ugyanakkor Ernie Steiner állítja, hogy három tanút is talált(ak), akik (népbíróság előtti) vallomásaikban Balázs Péter brutális meggyilkolásával kapcsolatban nem említették Zentai Károly nevét. (csak a két másik vádlott társét: Nagy és Mader nevét)


Az elhalasztott tárgyalásra Perth-be érkezett Zuroff ennek ellenére magabiztos, hogy Zentait kiadják a magyar hatóságoknak. A jeruzsálemi Wiesenthal központ igazgatója szerint nem lehet akadály Zentai magas életkora (84 éves) és egészségi állapota. Itt egy elvről van igazából szó: Ausztrália bizonyíthatja, hogy jogrendje lehetővé teszi egy háborús bűnökkel vádolt bevándorló kiadatását. Ezzel egyidőben Zuroff azt ajánlja Zentainak, hogy önként menjen Magyarországra és ott tisztázza magát, és ezzel sokat spórolhat az ausztrál adófizetőknek, hiszen nem csak az időt, de a jogi procedúra költségeit is jelentősen lehetne csökkenteni. A "nácivadász" szerint, a budapesti bíróság is hozhat felmentő itéletet.

Tényleg. Mi van akkor, ha Zentai valóban ártatlan, ill. nem lehet rá bizonyítani a vádakat?
A móri rablógyilkosság azonban azt bizonyítja, hogy a magyar bíróság, igazságszolgáltatás akkor is bűnösnek találhatja a vádlottat, ha az elkövetésre nincs 100 %-os bizonyíték. Az ilyen, és ehhez hasonló esetek - magyar példák - csak Zentai malmára hajthatják a vizet a mindenre kiterjedő és alapos vizsgálatot végző ausztrál igazságszolgáltatás előtt.


.
A Zentai story


.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home