Tuesday, January 31, 2006

Oscar-ról másképpen

Szinte nincs olyan magyar hírportál, amelyik ne számolna be az Oscar-díjra jelöltek végleges listájáról, amit ma (2006. jan. 31.) hoztak nyilvánosságra. A magyar sajtó(?) vezető címei között dominál a „meleg” szó. No, nem az orosz-ukrán földgáz „vita”, valamint a szokatlanul hideg időjárás miatt. A 2005-ös esztendő legjobb amerikai filmjei között van egy „meleg” témájú, amely két cowboyról szól. Néhány – kárörvendő(?) – jelentés, pedig megemlíti, hogy a 60 idegen nyelvű jelölt közül kiválasztott öt versenyfilm egyike sem a Sorstalanság. Gárdos Péter „porcelánbabá”-ját meg sem említik, pedig ez a magyar film is indult az idei Oscar-ért.

A magyar média a meleg témán kívül lelkesen említi Spielberg München (Munich) című filmjét, azért mert részben Magyarországon forgatták. Ezzel nagyjából ki is merülnek az Oscar-ról szóló beszámolók. Pedig két érdekes, és politikai vonzata (is) van a 78. Oscar-díj átadásnak, illetve a végleges jelölésre kiválasztott filmeknek.

Az egyik épp a München, amelyet már hazánkban is vetítenek, és a nagyvilágban már sok kritikát kapott. Ráadásul nemcsak Izrael-barát nézőktől, hanem a terrorizmus elleni harc híveitől is. Ugyanis a Spielberg filmje nem az 1972-es müncheni olimpia tragédiájáról szól, amikor és ahol palesztin terroristák megtámadták az olimpiai faluban az izraeli csapat szálláshelyét. Részben legyilkolták, részben pedig túszul ejtették a sportolókat, és 200 Izraelben bebörtönzött társuk szabadon engedését követelték. A túszejtő, majd túszmentő akció azonban tragédiába fulladt és valamennyi izraeli sportoló odaveszett. A túszejtők közül néhány életben maradt. Nos, ez az előzmény a film végére feledésbe merül, és a történet középpontjába az izraeli titkoszsolgálat, a Mosszad, kerül, mely az elmenekült terroristák és irányítóik, kitervelőik nyomába ered, hogy bosszút álljanak rajtuk. Egyesek szerint a filmből pozitív hősként kerülnek ki a terroristák, ill. szimpatikussá válnak, és a nézők a film végére együtt éreznek a müncheni gyilkosokkal. Az „igazságszolgáltató” Mosszad és emberei, pedig negatív hősök lesznek.

Ugyancsak nem egyértelmű az idegen nyelvű kategóriába bekerült palesztin film „Paradicsom most” (Paradise Now) fogadtatása sem. Már a Golden Globe megnyerésekor sokan kifogásolták ennek a filmnek a díjazását. Ugyanis mondanivalója (könnyen) félreérthető. A film két öngyilkosmerénylő utolsó 48 óráját mutatja be. Két fiatalember készülődését a „Paradicsom”-ba.


0 Comments:

Post a Comment

<< Home