Saturday, February 04, 2006

Barbalicsné Ausztráliában

Fejlemény (frissítés péntek 10-02-2005 23:16h)

Erre a hétre (február 04 - február 10) továbbra is a bizonytalanság volt a jellemző Dávid Ibolya holléte körül. Érdekes, hogy az általam megkeresett ausztráliai magyar szervezetek sem tudnak, tudtak az elnökasszonyról, illetve ausztráliai tartózkodásáról. Akik olvassák blogomat, és jól ismerik a helyi viszonyokat, a „beilleszkedési probléma” alatt nem honvágyat sejtenek, hiszen az ellen nincs orvosság. Pláne nem egy anyai fejsimogatás. Nem szeretnék felesleges bonyodalmat okozni magamnak, de a magyar orvosi (pszichiátriai) nyelvben a „beilleszkedési" probléma, zavarok alatt a szenvedélybetegséget (is) értik, ami a drog irányába mutat.

Ami viszont holt biztos. A magyar média jelentéseivel ellentétben, Ausztráliában nem szeptemberben kezdődik az iskolaév! Tehát, teljesen fals képet ad a magyar sajtó, amikor azt próbálja sugallni, hogy ifj. Barbalics Miklós 2005. szeptemberében kezdte meg (ausztráliai) tanulmányait. Itt a tanévkezdés (ősszel), azaz februárban, ill. márciusban van.


.
Vélemény (február 11. szombat)

Ha már ekkora a titkolózás a pártelnök asszony hollétéről, és mind a párt, mind Dávid Ibolya inkább elviseli a (nem éppen mindig hízelgő) találgatásokat, felmerül a kérdés: vajon tényleg a nagyfiúval van valami baj? Vagy csak egy jó ürügy a távolság miatt, a „világ másik végére” tenni a bajok eredetét. A találgatások kategóriájába belefér az a verzió is, hogy esetleg az elnök-asszonynak van valami baja, és a parlamenti folyosói pletykák nem alaptalanok. Mármint bizonyos pártpolitikai „húzás”, taktikázás áll az „eltűnés” mögött. Elképzelhető, hogy Dávid Ibolya egészségi (idegi) állapota szorult egy kis kikapcsolódásra, és a párt PR menedzsmentje találta ki ezt az egész suta-buta „elterelő” történetet. Valami valóban nem stimmel a „kommunikáció”-ban. Hiszen a nyugati világban ilyen esetben még az elutazás előtt bejelenti a párt (jobb esetben maga az elnök), hogy „családi okok miatt most egy időre távol lesz a közélettől, a politikától”. Ennek az „előrejelzésnek” a hiánya okoz most egy csomó felesleges fejtörést, feltételezést, (rosszindulatú) találgatást, amely egyesek szerint „imázsépítő” az MDF és Dávid Ibolya részére a „jó (család)anya” szerepben.

.
Eredeti beírás (február 04. szombat)

Többen kérdezték tőlem, hogy mit tudok Barbalicsné-ról, ill. a fiáról, Miklósról, aki Ausztráliában egyetemi ösztöndíjas. Bevallom semmit. Ilyesmiről nem írnak még a helyi lapok sem. Sőt, akkor sem tudok ehhez a témához hozzászólni, ha történetesen ismerném (különben ismerem!) Barbalicsné leánykori nevét, aki nem más, mint a bajai születésű Dávid Ibolya.

Ezért csak a magyar médiára tudok támaszkodni „jól értesültség”-emhez. Az viszont szokásához híven (kissé) össze-vissza beszél, ír.

A Blikk szerint
"......A 20 éves Miklós ugyanis, aki a Budapesti Kommunikációs Fõiskolára jár, szeptember óta egy évig a kenguruk földjén tanul sportdiplomáciát. A fiatalember azonban nem érzi jól magát, beilleszkedési problémái vannak, nehezen viseli, hogy távol került az otthonától...."

A Színes Bulvár Lap szerint
".......Dávid Ibolyát elkísérte férje, Barbalics Miklós közjegyzõ is. Az õ irodájában azt a tájékoztatást kaptuk: február 15-ig nem lesz elérhetõ.

Az MDF elnökének fia egyéves sport-ösztöndíjjal tanul Ausztráliában. A családot jól ismerõ források szerint az egyébként is lelkizõs srácnak honvágya van, emiatt tanulmányi eredményei is romlottak, sõt már az idõ elõtti hazatérést fontolgatta. A család ezt mindenképpen el akarja kerülni, ezért utaztak ki hozzá szülei....."

Az biztos, hogy az egész „koncepció”, mármint a „beilleszkedési probléma”, amit honvággyal magyaráznak Magyarországon: sántít. Gondolom ezt „nyugati” olvasóim is alá tudják támasztani. No nem, hogy nem lehet valakinek gyötrő honvágya, hanem azt, hogy nem lehet ezt a problémát azzal orvosolni, hogy a „mama” (sőt az egész család!) meglátogatja a honvággyal küszködő nagykorút, és rábeszélik, hogy maradjon a fenekén, bírja ki ezt az egy évet.

Ez igencsak nem életszerű! A magyar források (lásd fentebb) szerint szeptember óta van ifjabb Barbalics Miklós Ausztráliában, ahol egyéves ösztöndíjjal, „sportdiplomáciát” tanul. Sajna nehéz behatárolni, hogy Miklós melyik városban vagy szövetségi államban tanul, mert nem találtam olyan ausztrál egyetemet, ahol "sportdiplomácia" szak lenne, csak sportorvosi. Persze ez nem jelenti azt, hogy ilyet ne tanulhasson, ne tanítanának. Aztán a tanulmányi idejének lassan a fele lejár, hiszen februárt írunk. Ugyanakkor arról sem szabad megfeledkezni, hogy december elseje a hivatalos nyár első napja az ötödik kontinensen, és a január olyan, mint Európában az augusztus, azaz "nyári szünet", amely karácsonnyal kezdődik és Australia Day-ig (január 26) tart. Szóval, Dávid Ibolya „eltűnésének” hazai magyarázata: „gyanús”.

Ugyanakkor felvetődik a gondolat, hogy valóban súlyos probléma lehet a fiúval. Feltételezésem szerint például beteg. És ekkor valóban nemcsak az anyának, de a családnak is ott helye a gyerek mellett. Ezt sejteti a ma.hu. hírei is:

".......Az MDF elnöke azért utazott a szigetországba lányával és férjével, mert beilleszkedési problémái vannak kint tanuló gyermeküknek, Miklósnak....."

Tehát nővére is az aggódok között van! Nehezen tudom feltételezni, hogy az egész család csak úgy – néhány napra – elutazzon húszezer kilométerre, ha csakis honvággyal küszködne felnőtt fiúk. Itt valami nagy baj van! Szerintem.

Bár, lehet, hogy tévedek, és valami politikai „húzás” áll a dolog mögött. Ezt sejteti az MTV Híradója, amikor felidézi a Magyar Hírlapot:

".......A jövő hét második felében hazatérő MDF-es pártelnöknek nem ez az első kampánybeli eltűnése: 2004 decemberében, a kettős állampolgársági népszavazás előtt utazott el ugyanilyen hirtelen Ausztráliába - az akkori magyarázat szerint hivatalos útra - írja a Magyar Hírlap....."

Ha ennek a hírforrásnak hinnék, akkor is inkább családi problémákra gondolnék. Dávid Ibolya már akkor előkészítette fia tanulmányútját? Már akkor probléma volt a gyerekkel, és azt tanácsolták neki, hogy ott kellene kezeltetni? Ezért szereztek neki később egy ösztöndíjat? Mind, mind feltevés, találgatás, amit sem Dávid Ibolya (és környezete), sem a magyar média nem tud rendesen kezelni.

.
PS.
Beírásomhoz az Internetes anyaggyűjtés közben bukkantam rá, hogy Miklós nővére Berta (Dávid Ibolya lánya) részt vett a múlt nyáron a Spielberg film (Munich – München) magyarországi forgatásán.

(Munich Berta Barbalics .... office staff )
Ugyancsak érdekes adalék: A filmproducer Barbalics Péter, Dávid Ibolya sógora, akit a Sorstalanság című film finanszírozása körüli "nehézségek" idején hoztak hírbe.
Aztán rátaláltam dr. Barbalics István nagyatádi ügyvéd nevére, aki Strassbourg-ban (több) pert nyert a magyar állam ellen.
Majd kiderült, hogy Dávid Ibolya minisztersége idején, férjének, dr. Barbalics Miklós ügyvéd, fotókiállítása volt Simontornyán (2000. augusztus 4-14) a Régiók Összművészeti (első) Fesztiválján, melynek fővédnöke az akkori igazságügyi miniszter asszony volt.
Találtam egy 2001-ben született határozatot a PFÁSZ elnökétől, Szász Károlytól, amelyben egy bizonyos Barbalics Antal-nak "többes biztosítási ügynöki tevékenység"-re adott engedélyt.
Egy 2002-ből származó cikk szerint Dávid Ibolya férje neve, Barbalics Miklós, mint közjegyző jelent meg egy szoc.pol támogatási botrányban.



.
Véleményem Dávid Ibolya hazatéréséről

.

Fejlemény

Az Internet segítségével azt hiszem sikerült megfejtenem az MDF parlamentbe jutásának titikát






10 Comments:

At 1:31 PM, Anonymous Anonymous said...

Talán kicsit szetszórt voltam már...hajnal felé.

Természetesen Dr. Cservák akkori váratlan visszahívása, és annak nem 0 jelentőségű időpontja attól függetlenül is tény (és nem csak állítás) marad, ha annak valós indoka valójában nem függne össze az akkori ausztrál úttal...

 
At 5:29 PM, Blogger Pocakos said...

Kedves "esetlen rábukkanó",
igaz "comment", azaz a cikkhez, írásomhoz való hozzászólás, vélemény helye ez, nem pedig valamiféle "fórum", megköszönöm a kiegészítést - habár nincs sok köze Dávid Ibolya idén februári ausztráliai útjához. Viszont figyelmébe, figyelmedbe ajánlom legújabb "felfedezésemet". Jó olvasást! ;-)

 
At 11:30 PM, Anonymous Anonymous said...

Elnézést a hirtelen felindulásból elkövetett hülyeség (~2 tény teljesen téves összekapcsolása) bennmaradásáért - kicsit fáradtam már. Utólag már nem tudtam editálni, hogy a hülyeség eltűnjön. :)

Szóval elismerem, hogy úgy is lehet Ausztráliába utazni (sőt: sokan tesznek így :)), hogy önmagában ezért utána nem kell szívességet tenni vkinek...de mindig jön egy új ok, hogy az ember jót tehessen... ;-)

 
At 2:14 AM, Anonymous Anonymous said...

Kiegesziteskeppen:

Ausztraliaban az iskolai tanev januar vegen kezdodik illetve februar elejen. Iskolaja valogatja. Egyetemi tanev februar kozepen.
Viszont: ha valaki nyelvi kepzesben vesz reszt barmikor johet es csatlakozhat, de megis a legtobben szeptemberben jonnek, mivel ez a kepzes europaiakra es azsiaiakra epul.

 
At 3:18 AM, Anonymous Anonymous said...

Ügyes - mondaná a Kohn bácsi. A bemásolt szövegek ebben a fomában szart sem érnek. Hitelesebb lett volna először egy linket kitenni, és amögé odabiggyeszteni az idézetet. Így csak az hiszi el, aki amúgy is el akarja hinni.

Hihetőbb lett volna a rizsa, ha nem keveredik a szezon a fazonnal. Egy jó cikk egy témára koncentrál és aköré pakolja a tényeket. Ennyi bőrt a Csurka szokott csak lehúzni ugyanarról az egy(?) témáról.

Ez is egy szakma, ez a blog írás (újságírás). Avagy a szaktudás eleve gyanús? Meg kéne tanulni, akkor hatékonyabban menne. Szarkeverésből ötös. Abból az egyből.

 
At 8:29 AM, Blogger Pocakos said...

manesz: újat nem mondsz, csak engem igazolsz. Hiszen a magyar média csak azután kezdett "nyelvi továbbképzés"-ről beszélni, írni, amikor már Ibolya visszaérkezett. Amikor postom készült még szó sem volt nyelvtanulásról. Lásd fentebb.
Amúgy: kösz!

 
At 8:43 AM, Blogger Pocakos said...

Anonymous(3:18): Megköszöném, ha nem névtelenül osztaná az eszét, és megadná a saját(!) blogjának címét, hogy tanulhassak. Ennek pótlása nélkül bejegyzését törölni fogom.

 
At 9:38 AM, Anonymous Anonymous said...

Magam csak tanultam e szakmát, de nem írok már újságot sem, blogni sem blogok (szakújságíróként az adatolás szükségessége ugye egy érthető követelmény. Nem, nem politika - apolitikus műszaki). Amúgy csak tessék.

 
At 10:34 AM, Blogger Pocakos said...

Anonymous (9:38 AM): Kitérő válasza sok mindent elárul. Sumákolásból kiváló. Jellemét intő példaként megörökítem.

 
At 11:33 AM, Anonymous Anonymous said...

Anonymous (3:18 AM),

Konkrétan honnan hiányolod a linkeket? Ha jól értettem, ez az egyetlen tartalmi probléma, ami zavar.

Ha megmondod, szerintem pótolhatók. Másrészt még az sem lehetetlen, hogy ha veszed a fáradságot (mint érdeklődő, de aktív olvasó), és te magad beírod az idézett szöveget a google-ba, akkor egyből meglesznek a hiányolt linkjeid. De ha nem megy, jelöld meg, mi hiányzik, és más is rá tud nézni. És hátha akkor ő rátalál.

Ha nem jelölöd meg, hogy neked konkrétan honnan hiányzik valami, akkor megmaradunk a parlamenti retorika szintjén.

Ez most egyébként szerintem tipikusan egy olyan téma, amit sem nem a felhasznált stílus irodalmisága, sem nem a felhasznált források általános minősége, vagy ízlésbeli megítélése alapján érdemes megítélni. Mindenki addig mehet el a figyelmes, aktív olvasásban, keresésben, ameddig a türelme és előítéletmentessége engedi. Mindegy, hogy közben mennyi irodalmisággal találkozik.

Néha bulvárlapok cikkeiben mazsolázhat, de nem maga a forrás bulvársága a lényeg, hanem csak az, hogy ki mit mondott egy adott időpontban annak bulvárlapnak, mivelhogy sajnos hiteles, tényfeltáró Népszabadság cikkek erről a témáról nem állnak rendelkezésre.

Tehát szerintem: nem érdemes felháborodni...inkább lehet kérdezni, beszélgetni. Ez most itt nem a kurucinfo...tényleg.

 

Post a Comment

<< Home