Friday, April 14, 2006

Ibolya és a tisztelet

Túl az első fordulón örömmel konstatálom, hogy továbbra is négy párti lesz a magyar parlament.

Ugyanis az első forduló (április 09) előtt nemcsak a közvéleménykutatók, de a közhangulat is azt sugallotta, hogy megvan az esély a két párti parlamentre. Azaz a (nyugat-)európai hagyományoktól eltérően - amerikai mintára - két nagy (bal- és jobboldali) „gyűjtőpárt” fogja uralni a magyar politikai életet. A (nagy) különbség csak ott van, hogy míg a tengerentúlon a két nagy párt közül egyik sem kérdőjelezi meg a másik hazafiságát, „amerikaiságát”, addig a magyar politikai életben - 2002-ben - a vesztes (párt) veresége után megkérdőjelezte a többség által megszavazott törvényes kormány létét, legitimációját. Majd azon nyomban nyílt szervezkedésbe kezdett (polgári körök) egy nem létező „ellenség” ellen. Ez a világon egyedülálló kezdeményezés volt egy magát demokratikus parlamenti pártnak tartó és nevező tömörülés részéről.

A nyugati demokráciában még nem volt példa, hogy egy parlamenti jobboldali (konzervatív) párt választási veresége után „nemzetellenes”-nek kiáltsa ki politikai ellenfelét. Gondoljunk csak Thatcher vagy Kohl kancellár választási vereségét követő napokra. Vagy például a mostani olasz választásokra. Borítékolható, hogy Berlusconi nem fog hasonló beszédet tartani és (polgári) köröket szervezni, mint azt Orbán Viktor tette 2002-ben. Az sem valószínű, hogy az olasz jobboldal vezére kijelenti majd, hogy a szocialista Prodi és a rászavazók „nemzetárulók” vagy éppenséggel nem olaszok, esetleg (mind) a „nagytőke képviselői”.

Az Orbán-féle vezetés a nyugati demokráciák jobboldali (konzervatív) parlamenti pártjaitól (így a Néppárttól is) idegen kampányba és ígérgetésekbe kezdett. A rengeteg „(állami) garanciá”-t, valamint a külföldi tőke „visszaszorításá”-t ígérő kampány sokkal inkább hasonlított a marxista diktatúrákra jellemző szlogenekre, mintsem egy „vállalkozóbarát” nyugati jobboldali programra, célkitűzésre. Az elhibázott kampány előrevetítette a bukást, különösen egy olyan országban, ahol ezek az ígéretek és szólamok igencsak rosszemlékűek. A baloldal győzelme szinte előrelátható volt.

És itt álljunk meg! Vessünk egy pillantást a képzeletbeli politikai palettára, mert erről megszoktunk feledkezni. Középen a két rendszerváltó párt, a kissé „összezsugorodott” MDF és SZDSZ áll. Ezektől jobbra, ill. balra található a két nagy („gyűjtő”)párt (Fidesz, MSZP), majd a széleken a MIÉP és a Munkáspárt. Ez nem mindig volt így! A demokratikus pártok megalakulását, és a harmadik köztársaság első szabad választását követően, az (MDF-es) Antall-kormány idején, a Fidesz ellenzékben volt, az SZDSZ-t, azaz a baloldalt támogatta. Sőt, úgy tűnt, hogy Orbánék az SZDSZ „ifjúsági tagozata” - a 35 éves tagsági korhatárral. Erre valahogy nem akart emlékezni egyetlen Fidesz-es szónok sem hétfőn (április 10.) a Várban tartott „értékelő” gyűlésen. Mintha maga Orbán Viktor is az Antalli örökség egyedüli letéteményesének tűntetné fel magát manapság. Érdekes, a fidesz.hu oldalán olvasható történelmi áttekintésből is kimaradt az ellenzékiség megemlítése a jobboldali értékeket képviselő Antall-kormány idején, 1990-94 között. A legmegdöbbentőbb a hangulatkeltő előszónok Pokorni Zoltán beszéde volt, aki a Fidesz (vezette jobboldal) győzelme érdekében még a szélsőjobbos MIÉP-et is soraiba hívta.

Az eredményhirdetés éjszakáján (április 09) úgy tűnt, a szavazók (a néma, de bölcs nép) többsége beijedt a Fidesz által hónapok óta sugallott kétpártrendszer rémálmától, és visszasegítette a törvényhozásba a politikai súlyát vesztett két rendszerváltó pártot. Az első gondolatok a szokásos logikai „papírformák”-ra alapultak.

Az SZDSZ szimpatizánsai „berezeltek” és a kieséstől való félelem mozgósította táborukat. De lehet, hogy csalódott MSZP-sek és/vagy a „többpártrendszer” baloldali hívei (is) csatlakoztak a rendszerváltó párt ringben maradásához.

Hasonló megfontolások, magyarázatok látszottak a jobboldalon is az MDF „feltámadásá”-nak értékelése, ill. értelmezése kapcsán. Egy pocsék rossz Fidesz kampány láttán az Antalli örökséget, valamint a (nyugat-)európai jobboldali értékeket követni vágyó választók a kiesésre álló MDF-ben fedezték fel a „menekülési útvonalat”. Dávid Ibolya első szenvedélyes megnyilatkozásaiból sok keserűség érződött ki. Az az irgalmatlan nyomás és feszültség tört belőle fel, ami az elmúlt négy esztendőben összegyűlt és ránehezedett, miközben megpróbálta visszaverni a magát a jobboldal vezérének kikiáltott „gyűjtőpárt”-nak, ill. „szövetség”-nek a bedarálásra tett kísérleteit.

Nagyon szimpatikusnak tűnt a „Vaslady” szerep, különösen a (szélső)jobboldali áskálódások, trükkök fényében. A vesztésre álló orbáni koncepció vergődése szánalmassá tette a Fideszt. Egyre inkább kirajzolódott, hogy itt a hatalomért folyik a harc, és ezért még a vezéráldozattól sem riad vissza a nyugati, európai jobboldaltól igen távol álló orbáni csapat. Erről a nyugati újságok és hírügynökségek is beszámoltak. Megjegyezve, hogy azért Dávid Ibolya sem Jeanne d’Arc, és az a fehér kéz sem olyan habtiszta, mint azt gondolnánk. Hiszen, mint Orbán egykori igazságügyi minisztere sok olyan törvénymódosítást hajtott végre, amik nem éppen a nyugati demokráciák szellemében történtek, és amikre manapság is (egyre gyakrabban) hivatkozik a jelenlegi baloldali kormány.

Az igazi fordulót - számomra – azonban a csütörtök esti tv szereplése hozta. Dávid Ibolya lerántotta a leplet a „nagy titok”-ról. Honnan volt, jött a közel 300 ezres szavazóbázis többsége? Saját bevallása szerint a kb. 130-140 ezer tagot számláló Tisztelet Társasága segítette át az 5 %-os küszöbön. A véletlenek furcsa összejátszása, hogy az adás előtt kb. félórával kaptam egy telefont, és egy ismerősöm azt újságolta, hogy „Kordáék baromi pipák, mert tudtuk nélkül(!) az MDF-nek kampányoltak.” Majd kifejtette, hogy az MSZP szimpatizáns énekes házaspár úgy érzi csúnyán átvágták őket, mivel nem tudták, hogy fellépéseiket kampánycélokra használják fel, és ráadásul egy jobboldali pártot segítettek.

Innen már nem volt nehéz a net-en egy kis kutakodást végezni. Pedig a www.tisztelettarsasaga.hu web-oldala elérhetetlen! Hála a cache-nek azért sikerült előbányásznom egy 2004 elején írt levelet, melyben „szponzorokat” keres a társaság elnöke: Schmuck Andor. 2005 közepére, pedig már sikerül az MSZP-ből távozott fiatal üzletembernek neves énekesekből egy hakni brigádot összehoznia, akik szívesen vállalták az idősek „felkarolását”, miközben saját fénykorukat tudták feleleveníteni, egy kis nosztalgiával. Az országjárás oly jól sikerült, hogy 2005 szeptemberében már a Sportcsarnokban (BS) is felléptek hatalmas tömeg előtt. Az index.hu nem kis iróniával számolt be az eseményről. Majd Schmuck előállt zseniális ötletével: mind a négy parlamenti pártot megkereste, hogy az idősek társaságát, ill. annak célkitűzéseit beajánlja a kampányba. Először az MSZP válaszolt a felhívásra. Ennek tanúbizonyságát 2006. január 10-i dátummal - hála a cache-nek – ugyancsak olvashatjuk a net-en. Az együttműködés aláírói: Hiller István és Schmuck Andor. Ami érdekes, ez az együttműködési nyilatkozat Hiller István web-oldalán nem érhető el. Egy hónappal később, (2006. február 15.) - az eltűnt Dávid Ibolya hazaérkezése másnapján(!) -tudhatta meg a nagyvilág, hogy a Tisztelet Társasága választási szövetséget kötött az MDF-fel. A társaság elnöke ekkor már Gosztonyi János.

Mindezektől függetlenül, a pártok 2006-os választási kampányának, ill. programjának talán egyetlen hihető és szimpatikus ígérete volt/lett az örökösödési adó eltörlése.

Külföldi megfigyelők és elemzők szerint, bármi is lesz a választás eredménye, bárki is kerül hatalomra, a magyar gazdaság felkészítése a 2010-es euró bevezetésre komoly megszorításokat követel a kormányzó pártoktól. Ezért a vesztes sokkal jobb pozícióból indul majd, és néz előre a következő (2010) választás megnyerésére.

9 Comments:

At 6:42 PM, Anonymous Anonymous said...

5 parti.
ahogy az mdf miutan a fidesz bevitte a hatan onallo frakciot alakitott, majd a tovabbra is szovetsegben gondolkodo fideszt biztonsaga tudataban immar ugyanazert a szovetsegert aminek mandatumait koszonhette elkezdte szapulni, ugyanigy varhatoan a kdnp is onallo frakciot alakithat. igy ugyanis 2 fo lehet fidesz oldalrol a hazbizottsagban, ami eggyel tobb mint egyedul lenni.

 
At 12:20 AM, Anonymous Anonymous said...

http://www.profiboksz.hu/cgi-bin/forum/YaBB.pl?board=offtopic;action=display;num=1144160241

 
At 10:43 AM, Blogger Pocakos said...

Anonymous (12:20 AM): köszönöm a "népszerűsítést"! ;-)

Megragadva az alkalmat, ugyancsak itt köszönöm meg "tezsvered" kommentárát az index.hu fórumán.

 
At 7:33 PM, Anonymous Anonymous said...

Kedves Pocakos,

Ha elolvasod az eggyel előbbi, 6:32PM-ben adott Heti Válasz link tartalmát, akkor szerintem nagyjából sejthetővé válik [nem csak mint fantázia-szülemény], hogy mennyire akarhatta bárki is, hogy a Fidesz valaha is olyan helyzetbe kerüljön, hogy elutasíthassa a "140 ezer fős" szavazóbázist (bármennyi konkrét szavazatot is jelentsen ez a valóságban).

Egyébként semmiképp sem kívántalak kellemetlen helyzetbe hozni (még ha ez esetleg szerinted sikerült is), és a továbbiakban tartózkodom a hasonló kommentektől.

(Ha az eddigieket esetleg törölni szeretnéd, akkor azért előtte jelezd itt, ha ez lehetséges.)

 
At 8:58 PM, Blogger Pocakos said...

Kedves esetlen rábukkanó tezsvered,

elolvastam. Nem értem, hogy mi kifogásolható abban, ha valakinek az üzleti partnere más politikai nézetet vall. Ezt felhánytorgatni én mérhetetlen butaságnak tartom. A cikk, pedig mesteri módon vezeti félre az olvasót. Íme a kulcsmondat: „….Akár a szocialista kötődéseiről ismert milliárdos, Leisztinger Tamás egyik strómanja, csendestársa is lehet….” Tehát feltételezés az egész!

Ami a törlést illeti. Amint jelzed, hogy van saját oldalad és küldöd a linket, törlök, mert őszintén, ez egy kicsit, sok és hosszú.

 
At 12:25 AM, Anonymous Anonymous said...

Törlődhet, amiről úgy gondolod, hogy törlődhet. Mentettem, amit akartam.

tezsvered.blogspot.com

Köszönet, hogy megtűrtél eddig is... :)

 
At 1:05 AM, Blogger Pocakos said...

tezsvered: Gratula a blogodhoz! A többi helyen is "tisztitani" fogok. Kérlek, nézd át azokat is. Köszi.

 
At 12:29 PM, Anonymous Anonymous said...

Mentettem minden oldalt, ahol kommenteltem, újra tudom hasznosítani, amit gondolok. Bármit törölhetsz.

 
At 12:41 PM, Blogger Pocakos said...

Türelmem már megérte, hogy egy bloggal, ill. bloggerrel több van. ;-) Isten hozott a "blogszférában!"

 

Post a Comment

<< Home