Monday, April 03, 2006

Megismétlik a Melbourne-i Olimpiát

Az 1956-os melbourne-i olimpia 50. évfordulójára valamennyi érmét szerzett sportolót és családját meghívták az ausztrál nagyvárosba. A rendezők egyúttal arra is emlékeznek, hogy ez a sportesemény nem csak az ország és a földrész, de a déli félteke első olimpiája volt, mely Victoria állam fővárosát, Melbourne-t feltette a világtérképre. Ennek köszönhetően lett világváros, és nevét mindenki megismerte (hiszen a Földünkön, főleg angol nyelvterületen, több mint 15 Melbourne nevű település van.).

A szervezők 400 sportoló részvételével számolnak, köztük a vízilabdázó Kárpáti Györgyre (71) és Gyarmati Dezsőre (79), aki már jelezték, hogy ott lesznek a lelátókon. Ugyanis az ünnepség keretében újra játszák a szovjet-maagyar vízilabda meccset, ahol a vértől vörös volt a víz. Különben ez volt akkoriba az igaz szenzáció az 1956-os forradalom leverését követő napokban. A november 18 és 20 között rendezendő emlékünnepség egyik fénypontja lesz a most már orosz-magyar vízilabda mérkőzés.

Az ausztrálok csodaúszója, és szókimondó fenegyereke (a háromszoros olimpiai bajnok) Dawn Fraser, aki 19 évesen Melbourne-ben szerezte meg első aranyérmét 100 méteres gyorsúszásban, majd még kétszer egymásután (Roma – 1960, Tokió – 1964), már jelezte, hogy nagyon várja a találkozást a régi versenyző társakkal, barátokkal, köztük a magyar vízilabda csapattal és úszókkal.

Az egykori olimpikonok közül már jelezték részvételüket a kanadai, cseh, finn, fiji, francia, görög, kenyai, új-zealndi, román, singapore-i, USA, brit és ír sportolók. Ja, és a hír szerint a már fentebb említett két magyar is biztos ott lesz.

A melbourne-i olimpia magyar vonatkozású történetét a Gondolatok című blogomban írtam meg.


0 Comments:

Post a Comment

<< Home