Tuesday, March 28, 2006

Az ukrán narancs

Úgy tűnik, mégis csak összeállnak a nyugatbarát politikai erők, és megmentik a narancssárga forradalmat. Az első jelentések szerint kemény tárgyalások várhatók Juscsenkó államelnök pártja és volt miniszterelnöke Julija Timosenkó pártvezér között. A tekintélyes üzletasszony, mint a narancsos mozgalom megmentője kínálkozott fel a harmadik helyre lecsúszott Juscsenkónak és pártjának megsegítésére. Természetesen magának követelve az a miniszterelnöki széket, amiből korrupció gyanúja miatt távolította el Timosenkót az államelnök. A kormányalakításra 60 nap van az alkotmány szerint, tehát Juscsenkónak elég ideje van még a kialakult helyzet kiértékeléséhez, és a számára legoptimálisabb kormány kinevezésére.

A nyugatbarát tábor ígéretet tett, hogy javítani fog az ország gazdasági helyzetén. Timosenkó az évelején aláírt orosz-ukrán gázszállítási megállapodás újratárgyalását helyezte kilátásba. Az ukrán gazdaság sokat romlott az elmúlt egy évben, amelyet elsősorban az ország fő export cikkének az acélnak és a vegyi termékek világpiaci árának drasztikus csökkenése okozta, valamint a külföldi beruházások, befektetések hiánya.

A legtöbb szavazatott kapott Janukovicsról, az orosz anyanyelvűek szószólójáról és a kettősállampolgárság hívéről is érdemes említést tenni. A jelentések szerint valamivel visszafogottabb volt moszkvai kapcsolatait illetően, hiszen választási programjában már csak az ország NATO tagságát ellenezte, az EU-hoz való közeledést nem. Január óta járta az országot és vagy 50 települést keresett fel. Beszédeit kétnyelven (orosz, ukrán) tartotta, és Ukrajnát az EU és Oroszország közti hídnak nevezte. Emellett elismerte, hogy Juscsenkó hatalomra kerülése óta a szólás- és sajtószabadság sokat fejlődött. Ugyanakkor maga Janukovics is sokat fejlődött, győzelmét amerikai tanácsadóknak köszönheti. Ez talán a legnagyobb szenzáció, hiszen a republikánus Paul Marafort segítette Reagan és George W. Bush kampányát is. Rick Ahearn pedig Reagan temetését vezényelte. Az amerikai kampánymenedzsereket Ukrajna leggazdagabb embere, a 40 éves acélmágnás Rinat Akhmetov hozta az országba.

Az Egyesült Államok közben üdvözölte a választás kimenetelét, megjegyezve, hogy - ellentétben a belorusszal – ez szabad és fair volt.



.
Előzmények


.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home