Wednesday, March 22, 2006

Szemfényvesztés

Olvasom, hogy újra indítja a kormány a kárpótlást. Paranoiás első gondolatom azt sugallotta, hogy valami újabb, pontosabb "összeírás"-ról ("adatbázis") van szó, hiszen közel tíz éve már egyszer lezárták ezt a témát. Aztán, figyelmesen olvasva - különösen a végét - rájöttem, hogy nagy humbug az egész, hiszen a munkaszolgálatos örökösének kizárólag a "házastárs" szerepel a szövegben, nem, pedig a gyerek !!! – vagy egyéb hozzátartozó, családtag, leszármazott. Ebből az következik, hogy nagyon kevés túlélő, ill. annak "házastársa" jogosult valamiféle kárpótlási jegyre(?).

Majd megtaláltam a pontos, hivatalos szöveget:

TÁJÉKOZTATÓ

az életüktől és szabadságuktól politikai okból jogtalanul megfosztottak kárpótlásáról szóló törvényben (1992. évi XXXII. törvény) meghatározott határidők ismételt megnyitásáról szóló 2006. évi XLVII. törvényt követő főbb ügyféli tudnivalókról (Forrás: Igazságügyi Hivatal)


Úgy látom, érzem, hogy ez csak alátámasztja aggodalmamat: nagyon kevesen igényelhetik, ill. kaphatják meg ezt az állami (kormány) gesztust.

A szövegből NEM világos, hogy kit tekintenek "életelvesztéses"-nek (milyen borzasztó szó!), és kit "munkaszolgálatos"-nak? Pontosabban: minek tekinthető a halott munkaszolgálatos? Sőt, az origo.hu hírére sem találtam utalást a hivatalos tájékoztatóban, az internetes hírportál ezt írta:
"......Igénnyel azok élhetnek, akiknek a hozzátartozója a magyar hatóság politikai önkénye miatt vesztette életét, málenkíj roboton volt, vagy a II. világháborúban faji, vallási vagy politikai okból munkaszolgálatot teljesített. ......"

Nos, a “málenkij robot” nem a magyar hatóság politikai önkényének következménye! Hanem a polgári lakosság hadifogolyként történő (jogtalan!) kezelése és elhurcolása a győztes fél részéről. Megjegyzem a hivatalos tájékoztató sem tesz utalást erre:

".....akinek a hozzátartozója 1939 - 1989 között a magyar hatóság politikai önkénye miatt életét vesztette, továbbá akinek hozzátartozója deportálás, kényszermunka ideje alatt halt meg, végezetül aki a II. világháború alatt faji, vallási, politikai okból munkaszolgálatot teljesített...."

Sőt, ez alapján a napjainkban oly vitatott Ságvári Endre leszármazottjai is beadhatják kárpótlási igényüket a többi antifasisztával együtt, beleértve Bajcsy-Zsilinszky Endre és Kis János altábornagy rokonságát is. Viszont - a fenti Tájékoztató alapján - nem jár kárpótlás a Szovjetunióba elhurcolt és ott elhunyt gróf Bethlen Istvánnak, vagy az elrabolt, majd a szovjet Gulag-ról visszatért kisgazdapárti Kovács Béla leszármazottjainak.

Ráadásul, mi ez a kárpótlási jegy biznisz? Meg életjáradék? - amit a munkaszolgálatosok, ill. élettársuk kap. Szóval, én "kampányfogás"-t sejtek e mögött a törvénymódosítás mögött. Hiszen, aki tíz évvel ezelőtt nem tudta igazolni az azt megelőző 50 évben történt igazságtalanságot, az most honnan szedi elő a bizonyítékokat, igazolásokat? Ugyanakkor az egész (kormánypárti) “akciónak” nagyon könnyen nagyon rossz visszhangja (szájíze) lehet a közvéleményben: "Már megint v. még mindig pénzt kapnak a zsidók…." Mikor lesz már ennek vége......? Vagy túlkomplikálom?
.
Szerintem, szemfényvesztés az egész törvényrendelet, módosítás, és csak "a zsidók elleni hangulatkeltésre" jó, - így választások előtt. Minden jószándék ellenére.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home