Saturday, March 25, 2006

Durva

Olvasom az MTI jelentését a Keresztény Demokrata Néppárt (KDNP) szombaton Budapesten rendezett országos nagygyűléséről, benne a következőket:

„….A KDNP elnöke több ponton keményen támadta Gyurcsány Ferencet is. Bírálta például a miniszterelnök azon kijelentését, hogy a vallás magánügy. Semjén Zsolt - Mindszenty bíboros 1946-os szavait idézve - kijelentette: ahol a vallás magánügy, ott korrupcióba, bűnbe, kegyetlenségbe fordul az élet. Hozzátette: Hitlerék is magánügynek tekintették a vallást, "jött is utána Gestapo, Auschwitz, börtön". Megjegyezte, hogy Mindszenty próféta volt, mert beszéde után nem sokkal jött a kékcédula, Rákosi Mátyás……”

Azóta már tele van a hazai sajtó, hogy „Semjén Hitlerhez hasonlította Gyurcsányt”. Mint általában a magyar közéletben – pláne választások előtt, a „finisben” – megint óriási csúsztatásnak vagyunk (szem)tanúi. És ebbe most rendesen belejátszott a
róm. kat. egyház is! Ugyanis csak részleteket vettek ki a hercegprímás 1946-os pécsi beszédéből, (nekem megvan a teljes beszéd(gyűjtemény ) - és nem említik az előzményt, a körülményt!

Mindszenty, aki 1892-ben született, 1919-ben, a vörös diktatúra idején (27 évesen) vált antikommunistává. Nem csoda. A zalaegerszegi főgimnázium hittanárát többször letartóztatták. Elég beleolvasni egy tanulmányba:

".....(A Tanácsköztársaság idején)..... Alapelvként az alkotmányban kimondták, hogy az egyházakat elválasztják az államtól, a vallás magánügy. Az egyházi iskolákat államosították, az egyházi birtokokat szintúgy állami kezelésbe vették, a hitoktatást kitiltották az iskolákból. A klerikusoktól megvonták a szavazati jogot, a hitbuzgalmi és valláserkölcsi egyesületeket feloszlatták, intézményeiket, sajtójukat ugyancsak elvették. A nemegyszer primitív vallásellenes propaganda éppen ellenkező hatást váltott ki, a hívek készek voltak egyházuk, papjuk és hitük védelmére........"

A nyilasok által 1944 telén Sopronkőhidán fogva tartott antikommunista Mindszenty, 1945 tavaszán (nagyon) jól látta, hogy a zöld-barna diktatúrát elűző szovjettel visszatér a sokak által elátkozott proletárdiktatúra, azaz a 19-es Tanácsköztársaság. Ezt nyíltan nem mondhatta ki, ezért példálódzott Hitlerrel és a nácikkal a háború után másfél évvel. Hogy mennyire igaza volt/lett, arra jellemző egy másik tanulmány:

"........Az állam és a párt mindenható urai ragaszkodtak a lenini kijelentéshez: „A vallás magánügy az állam részéről, de nem az a párt részéről”, majd egy kissé eltorzítva így adták tovább: „A vallás magánügy az államon belül, de a párton belül nem az.” A későbbiekben ez az elgondolás tovább szigorodott, s gyakorlatilag a teljes magyar társadalom vallási aspektusának kiiktatását tűzte ki végső célul. ....." (Valóság)

A (nagy) baj ott van, - és ez a legszomorúbb a fiatal magyar demokráciában - hogy (már megint) a mai baloldalt történelmünk egyik legsötétebb diktatúrájával próbálják azonosítani. És ez DURVA !


0 Comments:

Post a Comment

<< Home